Ömer Faruk Gergerlioğlu neden hapse girecek?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 21 Şubat 2018’de ‘PKK/KCK propagandası yapma’ suçlamasıyla verdiği iki yıl altı ay hapis cezası kararını oy çokluğuyla onadı.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen ceza nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararına karşın Gergerlioğlu 1 yıl 10 ay 17 gün cezaevinde kalacak. Yargıtay’ın kararı TBMM kürsüsünde salı günü okunursa, oturum bitiminde Gergerlioğlu’nun cezaevine götürülmesi öngörülüyor.

Kocaeli başsavcılığı, KHK ile kamu görevinden ihraç edilen tıp doktoru Gergerlioğlu hakkında 4 Ağustos 2017’de iddianame hazırladı. İddianamede sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Gergerlioğlu’na zincirleme bir şekilde ‘PKK/KCK propagandası yapma’ suçlaması yöneltilmiş, 13 yıla kadar hapsi istenmişti.

Gergerlioğlu’nun dosyasını inceleyen diken.com.tr yazarı Canan Coşkun, suç unsuru kabul edilen sosyal medya paylaşımlarına ulaştı.

Söz konusu paylaşım 9 Ekim 2016’da PKK’nın Hakkari saldırısı ile ilgiliydi. Gergerlioğlu, o sırada Kocaeli’deki SEKA Devlet Hastanesi’nde göğüs hastalıkları doktoruydu ve aynı zamanda Kocaeli Barış Platformu sözcüsüydü.

Bu paylaşım nedeniyle Gergerlioğlu aynı gün Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin açtığı soruşturma kapsamında valilik tarafından kamu görevinden açığa alındı. Gergerlioğlu hakkında o dönem paylaşım nedeniyle bir linç kampanyası başlatılmış, birçok kurum tarafından hakkında suç duyurusu yapılmıştı.

Savcılığın iddianamesinde bu paylaşımla ilgili Gergerlioğlu’nun ‘terör örgütü bayrağını meşrulaştırmaya çalıştığı’ iddia edildi.

KOLOMBİYA İLE BENZERLİK KURMAK SUÇ

Savcılığın suç saydığı 6 Ekim 2016 tarihli bu paylaşım, Gergerlioğlu’nun T24 internet sitesinde yayımlanan yazısıydı. Gergerlioğlu, yazısında Kolombiya’da 52 yıl süren ve 220 bin insanın ölümüne yol açan çatışmaların Kolombiya ve FARC arasındaki mutabakatla sonlanması ile Türkiye’deki barış sürecinin benzerliklerine değinmişti. 

Savcılık Gergerlioğlu’nun ‘PKK/KCK terör örgütü üyesi teröristlerin görüntüsünün olduğu resmi paylaşarak Kolombiya iç savaşının sonlandırılması süreciyle PKK/KCK terör örgütüyle yapılan terör mücadelesini birbirine benzettiği’ni belirtti. Paylaşımla ilgili hangi suçun oluştuğuna dair bir bilgiye yer verilmedi.

Savcılığın delil olarak iddianameye eklediği bu paylaşım ise yine T24’te 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ‘PKK: Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir’ başlıklı yazı. Gergerlioğlu’na ait olmayan yazıda PKK’nın Kürt sorunun çözümü ile ilgili devletin adım atması gerektiğiyle ilgili açıklamasına yer verilmişti. Savcılık, yazının başlığıyla ilgili ‘PKK/KCK terör örgütünün fikir ve amaçları doğrultusunda’ yorumunu yaptı. 

Gergerlioğlu’na suç olarak yöneltilen bir diğer delil ise T24 internet sitesinde 15 Eylül 2016’da yayımlanan ‘Öcalan’ın mesajıyla barış gelir mi?’ başlıklı yazısıydı. Savcılık, söz konusu yazının ‘PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ı övücü ve meşrulaştırıcı anlatımda’ olduğunu öne sürdü, bu yazıyı Twitter’da PKK ile ilişkilendirilen kişilerin paylaştığı belirtildi. 

İddianamede Gergerlioğlu’nun 19 Ağustos 2016 ve sonrasında yapmış olduğu paylaşımlarda da ‘PKK/KCK terör örgütüyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin pazarlık yaptığı ve ortak hareket ettiğini savunduğu’ öne sürüldü. Bunların hangi paylaşımlar olduğu belirtilmedi.

AKP CENAHININ DAİMA HEDEFİNDE

Gergerlioğlu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili detaylı çalışmalar yürütüyor, hapishaneleri ziyaret ediyor ve izlenimlerini kamuoyuna aktarıyor.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi de olan Gergerlioğlu komisyonun 17 Şubat’taki toplantısında Kırıkkale Keskin Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirdiği için AKP’li başkan Hakan Çavuşoğlu ve AKP’li üyeler Erol  Kavuncu ve Oya Eronat tarafından ‘fetöcü olmakla’ suçlanmıştı.

Cezaevlerindeki çıplak aramayı ortaya çıkaran Gergerlioğlu, kadınlardan yükselen sesin tercümanı olmuştu. Gergerlioğlu bu konuda AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından hedefe konmuştu.