Vaftizin iptali için toplanan imzalar patrikhaneye sunuldu

Romanya’da bir sivil toplum kuruluşu, vaftiz adetinin iptali için başlattığı kampanyada toplanan imzaları partikhaneye sundu.

Geçtiğimiz günlerde vaftiz suyuna batırılan bebeğin ölümü sonrasında Declic adlı sivil toplum kuruluşu, vaftizin kaldırılmasını isteyen bir kampanya başlattı. ‘Bebeğin vaftiz suyuna batırılması adetini değiştirin’ başlıklı imza kampanyası için 64 bin 366 imza toplandı. Yeni doğmuş bebeğin acımasızca suya batırılmasının insani olmadığı vurgulanan metinde, vaftiz ritüellerinin sembolik yapılması istendi.

Dilekçe, bir grup gönüllü ile patrikhaneye teslim edildi. Yumuşak ifadeler kullanmayı tercih eden Patrikhane sözcüsü Vasile Bănescu, “Bir kuruma hitaben kamu dilekçesinin hazırlanıp sunulması gayet demokratik bir davranıştır. Ancak dini bir ritüelin gerçekleştirilme şekli, özel olarak bireyseldir ve kilise üyelerinin sorumluluğundadır.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Suceava’da yeni doğmuş bir bebek, vaftiz suyuna batırıldıktan sonra boğularak hayatını kaybetmişti. Olay, toplumda büyük tepkiye neden olmuştu.