Bükreş’te hastane yangını prostestosu

Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir grup, beş kişinin öldüğü hastane yangınında ihmali olan görevlilerin istifasını isteyen protesto düzenledi.

Aralık başındaki seçimlerde sürpriz çıkış yapan sağ popülist AUR Partisi’nin organize ettiği protesto Sağlık Bakanlığı önünde başladı. Eylemciler, “Hırsızlar tarafından yönetilmek istemiyoruz” sloganları atarak, yangında sorumluluğu olanların görevden alınmasını talep etti.

Eylemde konuşan AUR Partisi başkanıa George Simion, komünizmin sona ermesinden bu yana geçen zamana atıfta bulunarak “31 yıldır Romanya’da tek bir yeni hastane inşa edilmedi” dedi.

Sağlık Bakanlığı önünde eylemini sonlandıran grup, yangının gerçekleştiği hastaneye doğru yürüdü.

YANGIN ELEKTRİKLİ ISITICIDAN ÇIKMIŞ

Cuma sabaha karşı yoğun bakım bölümünde yaşanan yangına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. İlk belirlemelere göre yangının, bir hasta yakınının hastanede üşüdüğünü söyleyen annesine getirdiği elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandı. Medyaya konuşan hasta yakını, hastane yönetiminden izin alarak ısıtıcıyı içeri soktuğunu söyledi. Bükreş Belediyesi ve hastane yönetimi, hastanede ısınma problemi olmadığını savundu.

Ülkenin en köklü ve eski hastanelerinden Matei Balş İntaniye Hastanesi’nde yaşanan yangında üç hasta yanarak ölmüştü. Diğer hastanelere nakledilen 102 yaralıdan ikisi daha hayatını kaybedince kurban sayısı beşe yükseldi.

SORULAR SORULAR…

Piatra Neamt kentinde 2,5 ay önce yine yoğun bakım servisinde çıkan yangında 11 covid hastasının ölümü, hastanelerin yangına karşı güvenliğini bir kez daha tartışmaya açtı. Gazeteci Dan Tapalaga, feci olaya dair sorularını köşesinde şu şekilde sıraladı:

Yoğun bakımda kullanılan oksijen tüpleri göz önüne alındğında içeriye hava ısıtıcısı sokulmasına hastane yönetmeliği ne diyor?

İçeriye ısıtıcı sokulması için izin istenmişse, buna olumlu cevap veren yetkili kim?

Elektrik ve oksijen ekipmanlarının takılı olduğu prizlerin çalışıp çalışmadığına dair günlük/haftalık kontrolleri kim yapıyor?

Hasta salonlarında dışardan getirilen bu tür cihazları kim kme bildirmeli? Bunların kaldırılmasından kim sorumlu? Buna dair yönetmelik var mı?

Servislerdeki ısınma sorunu son günlerde mi ortaya çıktı, yoksa son yılların daimi sorunu mudur? Hastalardan sürekli dışardan ek ısıtıcı getirme talebi geliyor mu?

“Matei Balş” kadar önemli bir hastanenin, başarısızlığı kanıtlanmış merkezi ısıtma sisteminden kurtulamayıp kendi ısıtma sistemini kurmamış olması nasıl mümkün olabilir?

Piatra Neamț’taki yangından sonra Romanya hastanelerinde başlatılan kontrollerin bir sonucu olarak yukarıdaki sorunların tümü bildirildi mi? Neamț trajedisinden sonra tamamlanmış bir rapor var mı? Matei Balş’taki durumla ilgili ne gibi uyarılar yapıldı?

Bu faciada, Matei Balş Hastanesi’nin kötü yönetiminin payı ne? Sorumluluk nereye kadar uzanıyor?