Bükreş’te yaşayan bir aile, şehitlikte ölmüşlere dua okumak istedi. Giriş için büyükelçilikten onay gerektiğini söyleyen görevli kimlik isteyince, dört kişilik aile kapıdan döndü.
Akıllara durgunluk veren olay pazar günü sabah saatlerinde yaşandı. Türk ve Romen vatandaşlığına sahip S. G., çocuklarıyla birlikte Bükreş Şehitliği’nin yolunu tuttu. Kapının kapalı olduğunu gören S. G., birkaç dakikalığına orada durup dua etti, çocuklarına şehitlik hakkında bilgi verdi.
KİMLİK İSTEDİ, ELÇİLİKTEN ONAY ALACAKMIŞ
Skandal anlar, içerden çıkan görevli Mehmet Öner ile vatandaşın girdiği diyalogda yaşandı. S. G. şoka uğradığı o anları Romanya Haber’e şöyle anlattı: ”Görevli bize ziyaret saatlerinin kapıda yazdığını söyledi. Ben de ailecek geçmişlere dua okumak için uğradığımızı söyledim. Bunun üzerine benden kimlik istedi. Demir kapının boşluğundan Romen kimliğimi gösterdim. Görevli arkadaş, kimliğimi alıp fotoğrafını büyükelçiliğe göndereceğini, izin çıkarsa bizi içeri alabileceğini söyledi. Ben elimdeki Romen kimliğinden neyi kontrol edeceğine şaşırdığımı, karşımdakinin buna yetkisi olmadığını söyledim. O da, talimatın bu şekilde olduğu karşılığını verince sinirlendim ve oradan ayrıldım.”
ÇOCUKLARIMA İZAH EDEMEDİM
Romanya Haber’e konuşurken o anları bir kez daha yaşayan vatandaş S. G., bir an polis çağırmayı düşünmüş. ”Olayın büyümesini istemedim. Çocuklarımın etkilenmemesi için oradan ayrılmaya karar verdim. Çocuklarıma durumu izah edemedim, bilerek konuyu geçiştirdim.” sözleriyle uğradığı hayal kırıklığını anlattı.
Vatandaş S. G., şehitlikteki görevliye ettiği sitemi bir kez de Romanya Haber’e dile getirdi: ”Ölmüşlerimize dua etmek için devletten izin mi alacağız? Bu nasıl bir mantık? Devleti ne hale düşürmüşler?”
Türk Büyükelçiliği yetkilileri, olaya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.
TÜRK GAZETECİLER CENAZEDEN KOVULMUŞTU
Bükreş Şehitliği’nde yaşanan bu skandal ilk değil. Üç ay önce, vefat eden ünlü tarihçi Mustafa Mehmed’in cenaze törenini takip etmek isteyen iki gazeteci, büyükelçilik görevlileri ve mezarlık bekçisi Mehmet Öner’in müdahalesiyle dışarı çıkarılmıştı.
Bu skandaldan sonra, Türk Şehitliği’ne ziyaretçi girişi kısıtlanmıştı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında dağılan Galiçya Cephesi’nden dönen askerlerin yattığı Bükreş Türk Şehitliği, 1932 yılında dönemin büyükelçisi Hamdullah Suphi Tanrıöver’in girişimleriyle açıldı. Şehitliğin bir bölümü müslüman mezarlığı olarak kullanılıyor.