Gence’de öldürülen siviller, Bükreş’te anıldı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesi üzerine süren ihtilafın bir sonucu olarak, Gence’ye düşen roketlerden hayatını kaybeden siviller ve çocuklar Azerbaycan’ın Bükreş Büyükelçiliği önünde anıldı.

Romanya’daki Azerbaycanlılar ve Azerbaycan dostlarından bir grup, pazar günü Azerbaycan Büyükelçiliği binası önünde toplandı. Hayatını kaybedenlere ithafen bırakılan karanfillerin yanı sıra, oyuncaklar da dikkat çekti.

Ermenistan işgali altındaki bölgelerin geri alınması için Azerbaycan ordusunun geçtiğimiz haftalarda başlattığı askeri harekat, karşılıklı ateşkesle geçici olaran askıya alınmıştı. Ancak ateşkes, sık sık ihlal edildi.

Son olarak cuma gecesi Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri olan Gence, gece yarısı Ermenistan tarafından atılan roketlerle sarsıldı. Saldırıda aralarında çocukların olduğu 14 sivil hayatını kaybetti, 40 kadar kişi yaralanmıştı.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNUN GEÇMİŞİ

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, nüfusunun çoğunlukta olduğu Ermeniler tarafından tek taraflı olarak 1991’de yapılan ve bölgedeki Azerilerin boykot ettiği referandumun ardından Dağlık Karabağ bağımsızlığını ilan etti. Öte yandan Ermenistan, 1992 yılında Hocalı katliamının da yaşandığı olayların ardından Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etti. Bugün “7 rayon” olarak adlandırılan bu topraklar için Ermenistan, ‘güvenlik bölgesi’ nitelemesini yapıyor.

Avrupa Komisyonu, Azerbaycan ve diğer ülkelerin bakış açısına paralel olarak, Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak görüyor. 1994 yılında ateşkes ilan edildikten sonra AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) çerçevesinde müzakereler sürse de fiili durumda herhangi bir gelişme sağlanmış değil.