Veri paylaşımı endişesi Whatsapp’tan Signal’e kaçışı tetikledi

Dünyadaki en yaygın mesajlaşma uygulamalarından biri olan Whatsapp’ın, güncellediği ‘gizlilik ilkesi’ koşullarına göre, kullanıcıların verilerini Facebook ile paylaşacağını duyurması, tedirginlik uyandırdı. Elon Musk’ın tavsiyesiyle kullanıcıların hücum ettiği Signal programı perşembe gecesi bir süreliğine kilitledi.

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp kullanıcıları tedirgin edecek şekilde sözleşmeyi değiştirdi.

Elektrikli otomotiv devi Tesla’nın kurucusu milyarder işadamı Elon Musk da WhatsApp’ın tek taraflı değişikliğine karşı alternatif uygulama tavsiyesinde bulundu.

Daha önce birçok defa WhatsApp’ın daha güvenli alternatifi olarak karşımıza çıkan “Signal”, Musk’ın measjından sonra Google’da en fazla aranan kelime oldu.

SİGNAL NASIL ÇALIŞIYOR?

Kullanıcılar, WhatsApp’ın sunduğu birçok özelliğe Signal sayesinde ulaşabiliyor. Anlık mesajlaşma, fotoğraf veya video gönderme, grup sohbetleri ve görüntülü arama gibi özellikler Signal uygulamasında da mevcut. 

Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor.

Signal programının tüm yazılımı açık kaynaklardan olduğu için, bağımsız kullanıcıların denetimine, hatta geliştirilmeye açık. Bu sayede programın açıkları daha hızlı tespit ediliyor.

Edward Snowden ve Twitter’ın genel müdürü Jack Dorsey gibi isimlerin de Signal uygulamasını kullandığı biliniyor.

AB’DEKİ KULLANICILAR ETKİLENMEYECEK

Öte yandan kaçışı gören Whatsapp firması, yeni bir açıklamayla güncellenen koşulların Avrupa Birliği ülkelerinde ikamet edenleri kapsamadığını duyurdu. Açıklamada, AB ülkelerindeki kullanıcıların yeni koşulları kabul etmeseler bile uygulamayı kullanmaya devam edeceği belirtildi. Ancak, Türkiye’deki kullanıcılar yeni koşulları kabul edip etmeme arasında tercih yapmaya zorlanıyor.

ŞAHSİ VERİLEN PAYLAŞIMI 8 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

Whatsapp yeni şartları, 8 Şubat’a kadar kullanıcı uygulamayı her açtığında karşısına çıkan bilgi mesajıyla iletecek ve onay isteyecek.

Yeni şartlara göre Facebook çatısı altındaki WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alacak ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunacak.

Diğer Facebook şirketleri ile paylaşılan bilgiler arasında; hesap kayıt bilgileri (telefon numaranız), işlem verileri, hizmetle ilgili bilgiler, hizmetleri kullanırken diğer kişilerle etkileşim kurma şekliyle ilgili bilgiler, mobil cihaz bilgileri, çerezler, konum bilgileri ve IP adresi yer alıyor.