Çocuklar tatile çoktan hazır, peki ya ana babalar?

Avrupa ülkelerinde üniversite öncesi öğrencileri, kış tatiline Noel’den önce girdi. Noel ve yılbaşı hareketliliğine karşı artırılan önlemlere rağmen kontrol edilemeyen covid-19 vakaları, tatilin uzamasına yol açacak gibi görünüyor. Romanya’da Noel tatili 10 Ocak’ta sona erecek. Ancak öğrenciler okulla yine tablet ekranlarında buluşacak. Türkiye’de zaten çoğunluğu evde geçirilen eğitim sezonu, 25 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında mola verecek. Ara tatilin çocuk ve ebeveyn açısından nasıl geçirileceği ise herkesin kafa yorduğu ortak konu.

Ara tatil, ödevlere, projelere, uzaktan eğitime, test kitaplarına kısa bir mola verilerek dinlenmek için dört gözle beklenen bir dönemdir çocuklar için. Ebeveynlere göre ise ara tatil, geri kalınan konuların telafisi ya da yeni döneme hazırlık içinde geçirilmelidir. Birbiriyle çatışan bu bakış açıları, ana-baba ve çocuklar arasında temel huzursuzluk kaynağıdır genelde.

Biz de uzman psikolog Gözdem Özdem’in Posta gazetesinde yayınlanan ve bu sürecin ebeveyn-çocuk arasında daha sağlıklı geçmesini sağlayacak ve önerilerinden bir kısmını sizin için derledik:

Tatilde ders çalış baskısı yapmayın

Yoğun tempodan çıkan öğrenciler, tatili dinlenme zamanı aracı olarak görüyor. Çocuğunuza sürekli “ders çalış” demeyi seçerseniz, onun önümüzdeki dönemde motivasyonun azalmasına neden olabilirsiniz. Tatil dönemlerinde ısrarlı ders söylemlerinden uzak durulmalı. Tatil, derslerinde başarılı olsun ya da olmasın her çocuğun hakkıdır.

Tatilin tatil gibi olduğunu çocuğunuza hissettirin

Evde tatil kavramınız ne ise ona göre bir düzen kurun. Çocuğunuzla ortak karar alarak sabah kalkma, akşam yatma saatlerinde bazı değişiklikler yapın. Birlikte keyifli sabah kahvaltıları, akşam yemekleri hazırlamayı teklif edin.

Oyun oynamalarına izin verin

Anne babalar bu dönemde en çok yakındıkları durum çocukların oyun oynama istekleri. Çoğunlukla ‘Hep oyun başında, hiç başından kalkmaz oldu.’ gibi söylemler artmaktadır. Çocuklar ise bu durumda kendilerine sunulan seçeneklerde seçici davranıp en sevdikleri aktivitelere yönelir. Bunun çözümü, seçenekler arasında çocuğun yeni şeyler deneyip, keyif alacağı alternatiflerin oluşturulmasıdır.

Tatil fırsatını yaşayın

Aile fertlerinin birbirleri ile kaliteli zaman geçirme fırsatı, yoğun bir tempo içinde olanlar için günden güne azalmaktadır. Tatil dönemleri ise bu fırsatları değerlendirmek için adeta biçilmiş kaftan. Anne ve babanın, çocuklarıyla iletişimlerini artırmak ve ilişkilerini güçlendirmek açısından önemli bir fırsattır.

Bırakın canı da sıkılsın

Evet, yanlış okumadınız! Bir ebeveyn olarak kendinizi sürekli yönlendirici, sürekli çözüm üretici pozisyonda tutmayın. Bazen de canı sıkılsın. Mind And More Psikolojik’e göre; yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuğun canının sıkılması hiç de kötü bir şey değil. Boş vakit geçirmek çocukların hayal güçlerine katkı sağlıyor. Ayrıca, iç dünyalarına dönerek kendilerini oyalayabilme ve düşünme becerileri artıyor. Böylece kendi kendilerine yeten bireyler haline geliyorlar.

Evde keyifli hobiler bulun

Peki çocuklar ve ebeveynler bu süreci nasıl değerlendirebilir? İşte bazı keyifli hobi önerileri…

VERDA İPEK, İSTANBUL