İngiltere ile AB, Brexit sonrası ayrılıkta anlaştı

İngiltere ile Avrupa Birliği, Brexit sonrası dönemi düzenleyecek bir ticaret anlaşması konusunda uzlaştı.

Anlaşma, Brexit geçiş süresinin bittiği 31 Aralık sonrasından itibaren geçerli olacak ve Ocak 2021 itibarı ile Ada ile AB arasındaki ticari ilişkileri ve gümrük meselesini düzenleyecek.

Hedef, ticaretin sorunsuzca ve mümkün olduğunca gümrüksüz devam etmesini sağlamak. Anlaşma ayrıca balıkçılık ile enerji, nakliye, yargı, emniyet ve diğer pek çok alandaki düzenlemeleri kapsıyor.

Birleşik Krallık, bu senenin başında Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmış, ancak 31 Aralık’a kadar Birlik’in iç pazarına üyeliği devam etmişti. Brexit geçiş süresinin biteceği 31 Aralık’a kadar bir ticari anlaşma sağlanaması durumunda gümrük ve kontroller zorunlu hale gelecekti. 

Bugünkü anlaşmayı Birleşik Krallık hükümeti, “Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık sularımızın kontrolünü geri aldık.” şeklinde değerlendiriyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün varılan uzlaşma için ‘iyi, adil ve dengeli bir anlaşma’ nitelemesinde bulundu. AB Başmüzakerecisi Michel Barnier ise duygularını, “Bugün bir rahatlama günü, biraz da hüzünlü” sözleriyle dile getirdi.

Bugün varılan uzlaşma, Londra ve Brüksel’de bir hafta içinde onaylanacak. Birleşik Krallık, bu anlaşmaya göre ocak ayının sonunda AB’den ayrılmış olacak, ancak 31 Aralık’a kadar mevcut ticaret kuralları yürürlükte kalacak.