Büyük Birlik Günü, salgın koşullarında kutlandı

Romanya’nın en büyük milli bayramı olan Büyük Birlik Günü, koronavirüs salgınının gölgesinde kutlandı. Halkın evden televizyon veya internet kanalıyla izlediği törenlerde milli birlik ve dayanışma mesajları öne çıktı, salgında görev yapanlar övüldü.

En kapsamlı kutlamalar, Büyük Birleşme anlaşmasının imzalandığı Alba İulia ile başkent Bükreş’te gerçekleştirildi.Törenlere resmi erkan ve askeri görevliler katıldı. Bükreş’teki tören Zafer Takı (Arcul de Triumf) önünde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, ilk olarak vatanı uğruna canını feda edenler ve koronavirüs salgınında ölenlerin anısına çelenk koydu. Sözlerine ”Bu meydanda alışılagelmişten çok daha azız. Askerlerin postal sesinin torunlarının elinden tutmuş dedelerin alkışlarıyla karıştığı günleri özlüyoruz.” şeklinde başlayan İohannis, ”Atalarımız savaşlar geçirdi, doğal afetlerle karşılaştı, gerginlik dönemleri yaşadı, en karanlık siyasi rejimlerin kurbanları oldu. Ancak kararlılıkları, fedakarlıkları, özgürce ve barış içinde yaşama istekleri, neredeyse hayal edilemeyecek zorluklara rağmen bu zorlu sınavların üstesinden geldier.” ifadeleriyle geçmişi hatırlattı.

”Atalarımızın hayatına mal olan bu özgürlüğü, birliği, bağımsızlığı korumak, kendimizi kahramanlar olarak doğru dürüst onurlandırmak zorundayız.” diyen İohannis, salgın sürecinde maruz kaldıkları muazzam risklere rağmen canla başla çalışan sağlık çalışanlarına ‘ileride hepsini kahraman olarak anacağız’ sözleriyle övgüde bulundu.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı İoahnnis, bu hafta sonu yapılacak parlamento seçimlerine katılım çağrısı yaptı.

Başkent Bükreş’teki kutlamalar, çeşitli birliklere ait 150 kadar askerin geçit töreniyle sona erdi.

ALBA İULİA’DA ETKİNLİKLER

102 yıl önce Romanya’nın zaferini belgeleyen anlaşmanın imzalandığı Alba İulia ilindekö törenler de koronavirüs kısıtlamaları altında gerçekleşti. Hayatını yitirenler adına çelenk konması ve ardından düzenlenen askeri geçit törenine ek olarak gün boyu gerçekleştirilecek sergi, bilimsel toplantı, resital, halk oyunu gösterisi, ulusal ve uluslararası üne sahip konuk solistlerin eşlik edeceği Alba İulia Oda Orkestrası konseriyle bu anlamlı gün adına yaraşır şekilde kutlanacak.

Romanya Havacılık Kulübü’nün eğitim uçakları Bükreş semalarında kısa bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

MİLLİ BİRLİK GÜNÜ NEDİR?

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde imzalanan anlaşmayla kayıt altına alındı. Anlaşma sonunda Romanya, tarihindeki en büyük yüzölçüme ulaştı. Ülkenin bugünkü sınırları ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlendi.

İkinci Dünya Savaşı bitimiyle kral 1. Mihai’nin ülkeyi terk etmesi sonrasında başa gelen komünist yönetim, milli günü Ruslarla ittifakın yapıldığı tarihi olan 23 Ağustos olarak değiştirdi.

1989 komünist karşıtı devrim sonrasında, milli gün kutlamaları yeniden 1 Aralık tarihine döndürüldü.

Ankara’daki ünlü yapı Atakule, Romanya bayrağının renkleriyle bezendi.