Bakan Tataru: Ülkede 412 entübe covid hastası var, şu günlerde Bükreş’te yoğun bakımlar dolu

Romanya Sağlık Bakanı, 19 Kasım Perşembe itibarıyla ülke genelindeki hastanelerin yoğun bakımlarında yatan bin 131 hastadan 412’sinin solunum cihazına bağlı olduğunu bildirdi. Bükreş’teki hastanelerin yoğun bakımlarında zaman zaman yer kalmadığını belirten Bakan Nelu Tataru, aşı konusunda iki firmayla anlaşma yapıldığını anlattı.

RFI Romania radyosuna bir mülakat veren Sağlık Bakanı Nelu Tataru, başkent Bükreş’teki durumu değerlendirdi. Bükreş’te yer kalmadığı için 5 hastanın İaşi şehrine gönderildiği bilgisini veren Tataru gidişata ilişkin şu bilgileri verdi: ”Salgın boyunca Bükreş’teki yoğun bakım yataklarının tamamen dolduğu anlar yaşadık, onları bölgelere veya en müsait komşu şehre yönlendirdik. Yoğun bakım, sürekli dinamiğin olduğu bir bölüm. Daha kötüye giden ve koğuştan yoğun bakıma geçen hastalar var; tıpkı iyileşen ya da savaşı kazanıp koğuş tedavisine geçen olduğu gibi. Yani boş yatak sayısı günden güne ve gün içinde dalgalanıyor.”

İKİ FİRMA İLE SÖZLEŞME TAMAM

Aşıyla ilgili Astra Zeneca ve Pfizer BioNTech firmalarıyla anlaşma yapıldığını kaydeden Bakan Tataru, Johnson&Johnson ve Novavax firmalarıyla önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacağını ifade etti. Sağlık Bakanı, aşılamaya isteğe bağlı olarak öncelikle sağlık çalışanları, risk grubundaki kişilerden başlanacağını anlattı.

Bakanın RFI muhabiri Mirela Dadacuş’a verdiği cevaplardan bir bölümü şöyle:

Muhabir: Şu anda kaç hastanın entübe edildiğine dair bilgi nedir?

Bakan Nelu Tătaru: Şu anda 1131 hastanın 412’si entübe ediliyor.

Muhabir: Başbakan Ludovic Orban, hafta başında hedefin ülkedeki yoğun bakım ünitelerinin kapasitesini 200 yatak artırmak olduğunu duyurdu. Mevcut departmanların genişletilmesinden mi yoksa Bükreş veya ülkedeki diğer hastanelerin pandemi hastanesine dönüştürülmesinden mi bahsediyoruz?

Bakan Nelu Tătaru: Bugün hükümet kararnamesiyle Bükreş’te ve ülke genelindeki 24 hastanede 280 yatak daha açıldı. Ancak hazırlıklar 7-21 gün alır. Teknik izin ve hazırlıklardan sonra devreye sokulacak.

Muhabir: Bu ilave yataklar için personeliniz var mı?

Bakan Nelu Tătaru: Her tıbbi birim düzeyinde, ilçe veya bölge düzeyinde personel değerlendirmesi yaptık. Ayrıca şu anda İçişleri Bakanlığında çalışan, yeni ve kadrolu sağlık personelimiz var. Ayrıca öğrencilerimizden gönüllü de kabul edeceğiz.

Muhabir: Yardım isteyen hastaneler var. Örneğin, Pantelimon Hastanesi müdürü birkaç gün önce ATI (yoğun bakım) doktoruna ihtiyacı olduğunu söyledi, çünkü mevcut doktorların yarısı covid 19 hastası şu an. Yönetici ayrıca, ATI doktorlarının genellikle günde 24 saat çalışmaya zorlandıklarını, ayda altı nöbetçi çalıştırmayı başardıklarını söyledi. Onlara nasıl yardım edebilirsiniz? Onlar için ne tür çözümler öngörüyorsunuz?

Bakan Nelu Tătaru: Yoğun Bakım veya Bulaşıcı Hastalıklar bölümlerinde her yöneticinin yaptığı bu değerlendirmeler, müdahalenin koordinasyonu için Acil Durum Komitesi ile iletişime geçme ihtiyacını da gösteriyor. Orada, Dışişleri Bakanı Raed Arafat ve Doktor Călin Alexandru, insan kaynağını yöneten ve ihtiyaç duyulan yerde seyyar ekibi yönlendiren kişilerdir.

Muhabir: Bugün 10.108 yeni koronavirüs enfeksiyonu vakası daha bildirildi. Romanya şu anda nerede? İkinci dalgada mıyız?

Bakan Nelu Tătaru: Birinci dalgayı ikinci dalgaya yaklaştırdık. Geçen hafta da gördüğümüz gibi, vaka sayısını maksimum 9 1- 10 binlere sabitleme aşamasındayız. Ancak aynı zamanda yoğun bakıma alınan vakaları yönetme aşamasındayız. Bunlar, örneğin 10 ila 14 gün önce yeni vakalar olarak ortaya çıkan ve kötüleşen vakalardır.