Birleşmiş Milletler, 6 Türk vatandaşının Kosova’dan kaçırılıp Türkiye’ye gönderilmesini hak ihlali saydı

Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, 2,5 yıl önce Kosova’dan kaçırılarak Türkiye’ye gönderilen ve halen tutuklu bulunan beş öğretmen bir doktor toplam 6 Türk vatandaşının haksız gözaltı, özgürlükten mahrum bırakılma ve keyfi tutuklamaya maruz bırakıldığına karar verdi.

BM’nin resmi sayfasından duyrulan kararda, 29 Mart 2018’de evlerinden ve araçlarından zorla alınarak Türkiye’ye gönderilen 6 kişinin halen tutuklu oldukları cezaevlerinden derhal salıverilmesi, her iki ülkenin mağdurlara maddi ve manevi tazminat ödemesi ve suça bulaşanlar hakkında inceleme başlatılması talep ediliyor.

Kararda, bu olayı inceleyen çalışma grubunun tespit ettiği hem Kosova’nın hem de Türkiye’nin neden oldukları mağduriyet ve üzerine düşen sorumlulukları tek tek hatırlatılıyor.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 2,5 yıl önce meydana gelen olayda, başkent Priştine’de evinden işe giden Mehmet Akif Koleji öğretmenleri ve bir doktor, yolda durdurulup darp edilerek sivil araçlara bindirilmiş, Türk istihbaratına ait Birlik İnşaat şirketine kayıtlı özel uçakla Türkiye’ye gönderilmişti. Kaçırılan 6 Türk vatandaşı halen terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarından cezaevinde bulunuyor.

BM’nin dün verdiği karara Türk hükümetinin nasıl karşılık vereceği merakla bekleniyor. BM, daha önce Pakistan’dan aynı yolla Türkiye’ye getirilen Mesut Kaçmaz için de aynı kararı vermiş, Kaçmaz Ankara’nın bir süre direnmesinden sonra serbest bırakılmıştı.