Kapıdaki ekonomik kriz, siyasi krize dönüşecek

Gazeteci Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını son siyasi süreçle birlikte değerlendirerek yaşananların perde arkasını özetledi. Yetkin, “Malî kriz giderek ekonomi krizine dönüşüyor, o da siyasi krize dönüşme işaretleri veriyor. Saklanacak yeri kalmadı” dedi.

Gazeteci Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı “İşte Albayrak’ın istifa depremi ve perde arkası” başlıklı yazısında, “Albayrak’ın muhtemel hasarı daha düşük dolar kuruyla göğüslemek adına 22 Ekim’deki son Merkez Bankası para kurulu toplantısı öncesinde Murat Uysal ile politika faizinin artırılması için anlaştığı kulise yansımıştı. Ancak Erdoğan son anda devreye girmiş ve faizin aynı kalması kararı çıkmıştı” dedi.

“Ancak Erdoğan son anda devreye girmiş ve faizin aynı kalması kararı çıkmıştı” diyen Yetkin, yazısının devamında Albayrak’ın üstü kapalı olarak Erdoğan’ı işaret ettiği açıklamasını hatırlattı: “Albayrak ‘İstesek dövizi düşürürüz. Faizi yükseltirseniz döviz düşer. Ama derdimiz bu değil’ demişti. Albayrak dolaylı olarak dövizi düşürecek adımı atmasını Cumhurbaşkanının istemediğini söylüyordu.”

Diğer bazı gelişmeleri de yazısında aktaran Yetkin, “Nasıl yorumlanmalı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Albayrak istifasıyla bundan sonra ekonomide olacaklardan kendisinin sorumlu olmadığını ‘Allah sonumuzu hayreylesin’ diye biten istifasıyla beyan etti. Artık kalsa bile bütün sorunların kaynağının o olmadığı bilinecek. Ekonominin yönetilemediği ortaya çıktı. Malî kriz giderek ekonomi krizine dönüşüyor, o da siyasi krize dönüşme işaretleri veriyor. Saklanacak yeri kalmadı.”