Albayrak istifa etti: Hazine ve Maliye Bakanlığı görevden ayrılışını Instagram’dan duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pazar akşamı Instagram hesabından yaptığı duyuruda sağlık sebepleri nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Albayrak, Instagram hesabından yaptığı duyuruda, “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle devam etmeme kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım” dedi.

Albayrak’ın istifasını, BBC Türkçe’ye konuşan bürokratlar doğruladı. Ece Göksedef’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilisi, Albayrak’ın istifasının doğru olduğunu açıkladı. Aynı yetkili, istifanın kabul edilip edilmediğine yönelik soruya, henüz belli olmadığı cevabını verdi.

NACİ AĞBAL’IN ATANMASI BARDAĞI TAŞIRDI

Öte yandan gazeteci Barış Yarkadaş’a göre, Berat Albayrak’ın istifasında Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması etkili oldu. İddiaya göre Albayrak, Naci Ağbal’ın göreve getirilişini televizyondan öğrendi.

Cumartesi günkü toplantıda ise Albayrak ile Ağbal arasında tartışma yaşandı. Erdoğan’ın, toplantı sonrasında Albayrak’ı odasına çağırıp ikaz etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Albayrak istifasını instagram hesabından duyurup paylaşımı yoruma kapattı. Berat Albayrak Twitter hesabını da kapattı.

Erdoğan’ın kızı Esra ile evli olan Berat Albayrak, 2015 yılında AKP hükümetinde Enerji Bakanlığı görevine getirildi. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilince Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atandı.

Albayrak’a uzun zamandır Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlara bir çözüm getirememesinden ötürü eleştiri yöneltiliyordu. Albayrak, ‘Dolarla mı maaş alıyorsun?’, ‘Ben dolara bakmıyorum’, ‘İstesek doları düşürürüz’ gibi halkın aklıyla alay eden açıklamaları yüzündenson dönemde ağır tepkiler alıyordu.

BERAT ALBAYRAK’I İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

Son bir haftadır Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği brifinglerde, ekonomiden sorumlu bakan olarak Berat Albayrak’ın Beştepe’ye davet edilmemesi, krizi ateşledi. Berat Albayrak’tan habersiz Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması iplerin kopmasına neden oldu.

Naci Ağbal, son brifingde Merkez Bankası’ndaki rezervin eksiye düştüğünü söyleyince, rivayetlere göre Erdoğan, Berat Albayrak’ı telefonla arayıp bilgiyi doğrulamasını istedi. Albayrak’ın yuvarlak konuşması üzerine Erdoğan, Evet ya da Hayır cevabı istedi.

Albayrak, izahat için Beştepe’ye geldiğinde Naci Ağbal ile ağız dalaşına hatta yumruklaşmaya varan diyaloğa girdiği belirtiliyor. İddialara göre Berat Albayrak, Naci Ağbal’ın üzerine yürüyor. Cumhurbaşkanlığı korumaları olayın büyümesini engelliyor.

Bu olay CB Erdoğan’a yansıyor. Erdoğan, Külliye’ye gelmiş Berat Albayrak’ın kendisi ile görüşme isteğini kabul etmiyor. Bakan Albayrak, kızgın, üzgün ve çaresiz bir şekilde Külliyeden ayrılıyor.

Külliyeden ayrılan Berat Albayrak, ağabeyi ve babasına danışıp istifa kararı alıyor. Açıklamada kullanılan ”At izi it izine karıştı” ifadesinin ipleri koparmak niyetiyle kullanıldığı ifade ediliyor.