Kaddafi’nin kayıp serveti Türkiye’de olabilir

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin kayıp servetinin akıbeti hala bilinmiyor. Fransız polisi ise 160 milyon euroluk servetin büyük bir kısmının Türkiye’de olabileceğini düşünüyor.

Kaddafi’nin kayıp servetinin hikayesi 2010 yılında Libya’nın Alman Merkez Bankası’ndan tamamı 100 ve 200’lük banknotlar halinde 160 milyon Euro almasıyla başlıyor. Bu paranın neden istendiği bilinmiyor ancak Kaddafi ölene kadar Bengazi’de bir bankada kalıyor. Onun ölümünün ardından ise Libya Ulusal Ordusu paraya el koyuyor.

Paranın yarısının durumu iyiyken diğer yarısı uzun süre suyun altında kaldığı için soluyor. Ardından bu 80 milyon Euro’luk kısım deterjan ile yıkandığından kullanılmaz hale geliyor.

Libya Ulusal Ordusu’nun 80 milyon Euro ile silah ve mühimmat aldığı inancı mevcut. 

Kayıp servetin parçası olan banknotlar ilk olarak 2018’de Avrupa’da ortaya çıkıyor. Arap işçiler bu paraları Türk işverenlerinden aldıklarını anlatıyor. Fransız polisi sonrasında ortaya çıkan paralar üzerine yaptığı araştırmada bu banknotların kaynağının yüzde 90’ının Türkiye olduğunu saptıyor.

Birleşmiş Milletler nezdinde konu hakkında soruşturma sürerken, Avrupa Merkez Bankası da seri numaraları bilinen yıpranmış paraların alınmaması için bankalara uyarıda bulunuyor.

Son olarak Fransa’nın Limoges kentinde Türk bir çiftin bu paraları kullandığı saptanıyor. Sorgularında Türk çift bu banknotları yarı fiyatına Türkiye’den aldıklarını ve yaptıkları iş için kullandıklarını açıklıyor. Çiftin 40 bin Euro’yu dolaşıma soktuğu düşünülüyor.

Yetkililer Türkiye’de milyonlarca Euro olabileceğini ve bu paraların da gelecek yıllarda ortaya çıkacağını belirtiyor.