AP’de Romanya’nın el konulan hazinesi için tarihi oylama

Avrupa Parlamentosu'nda Romanya’nın Rusya tarafından el konulan hazinesinin iadesine ilişkin tarihi oylama yapıldı.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Romanya’nın Rusya tarafından el konulan hazinesinin iadesine ilişkin tarihi oylama yapıldı. AP, Rusya’ya çağrıda bulunarak Romanya’ya altın ve kültürel miras objelerini geri vermesini istedi.

1’inci Dünya Savaşında (1916-1917) Romanya’nın Rusya’ya emanet ettiği ancak daha sonra el konulan 91,5 ton altın ve çok sayıda kültür hazinesinin Moskova’dan iadesi veya tazminatını öngören karar tasarısı AP’de kabul edildi.

UKRAYNA SAVAŞINDAN SONRA GÜNDEME GELEBİLİR

Alınan karara göre AB’nin Ukrayna’daki savaşın sona ermesinin ardından Rusya ile müzakere sırasında, Romanya’nın taleplerini içeren belge, Moskova ile müzakerelerde gündeme gelebilir. Romanya’nın hazinesinin Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirilmesi konusu, Avrupa Parlamentosu’nda ilk kez gündeme getiriliyor.

TOMAC: “HAZİNEMİZİ ÜLKEMİZE YENİDEN GETİRECEĞİZ”

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Romanya’nın Avrupa Parlamentosu üyesi Eugen Tomac “Romanya’nın hazinesini ülkemize yeniden getireceğiz. Bu çabamızda yalnız değiliz. Avrupa’nın sağlam bir desteği var. Önemli olan pes etmemek!” diye yazdı.