Alman Dışişleri raporu: ‘Türkiye’de yargı işlevsiz, haklar sadece anayasada yazılı’

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nca Türkiye hakkında hazırlanan özel bir rapor basına sızdı. Raporda Türkiye’nin özgürlükler, hukuk ve haklar noktasında geldiği duruma dikkat çekiliyor.

Der Spiegel’de yayınlanan raporda toplantı ve gösteri hakkı, fikir beyan etme, basın özgürlüğü alanlarında “ciddi bir baskının” söz konusu olduğu, Türkiye’de yayın yapabilen yazılı ve görsel medyanın ise neredeyse “tamamen aynı çizgiye geldiği” ve adeta “senkronize” olduğu, çoğulculuğun ise artık “mevcut olmadığı” yazıldı.

Aynı rapora göre temel haklar noktasında büyük boyutlarda “ihlaller” söz konusu. Anayasadaki demokratik hakların “ağır darbe aldığı” ve artık sadece “yazılı” olarak mevcut olduğu belirtiliyor.

Der Spiegel, haberinde Türk yargısının ‘terör suçlaması’ konusunda “fazla hızlı ve rahat” hareket ettiğini belirtiyor. Türk güvenlik güçlerinin güneydoğu bölgesindeki uygulamalarına halk tarafından getirilen eleştirilerin dahi bu tür suçlamalarda kullanılabildiği belirtiliyor.

Aynı raporda Türkiye’nin yurt dışındaki PKK ve Gülen yapılanması gibi diğer muhalifleri de izlediğine ve takip ettiğine işaret ediliyor. Özellikle de dernek ve vakıf çatısı altında yapılan çalışmaların yakından izlendiğine dikkat çekiliyor.

SIĞINMACI KABUL ETME POLİTİKASINI BELİRLİYOR

Bu tip raporlar Federal Alman devletinin düzenli aralıklarla en çok sığınmacı aldığı ülkelere yönelik hazırladığı türde belgeler. Bu raporlara göre sığınmacılık politikaları yeniden değerlendiriliyor ve verilecek olan izinlerin sayısı arttırılıyor veya düşürülüyor.

Federal Göç ve Sığınmacı Bürosu (BAMF) yetkilileri ve mahkemeler de belli dosyalar üzerinde karar alacakları zaman bu özel raporlara başvuruyor veya referans veriyor.

31 sayfalık rapor 24 Ağustos tarihini taşıyor ve içindeki veriler haziran ayına kadar olan döneme ilişkin değerlendirmeleri içeriyor.

Son bir yılda Almanya’ya 10 bin 800 Türk sığınma ve iltica başvurusu yaptı. Bu başvuruların neredeyse yarısının kabul edildiği kaydediliyor.