Romanya Organize Suçlarla Mücadele şefi istifa etti

Romanya’da Organize Suçlarla Mücadele Kurumu (DIICOT) Başkanı Giorgiana Hosu, eşinin hapis cezası alması üzerine istifa etti.

Konuya ilişkin açıklama Adalet Bakanlığı’ndan geldi. Eski polis Dan Hosu’nun ertelenmiş 3 yıl hapse mahkum olmasının ardından Giorgiana Hosu, Adalet Bakanlığı’na çağrıldı. Catalin Predoiu ile görüşme sonrasında bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kurumun itibarının korunması için Giorgiana Hosu’nun görevden çekilmesinde görüş birliğine varıldığı belirtildi.

DIICOT başkanlığı görevine, aynı kurumdaki başkan yardımcısı Oana Daniela Patu geçici olarak atandı. 20 yıldan bu yana kurumda çalışan Giorgiana Hosu, 2015’te Alina Bica’nın istifasıyla geçici olarak başkanlık görevini üstlenmiş, bu yılın haziran ayında resmen atanmıştı.

Eski organize suçlarla mücadele polisi Dan Hosu, bilgisayar sistemine yasadışı erişime teşvik etme ve aleniyet amaçlı olmayan bilgilerin kullanımını teşvik suçlarından 3 yıl hapse mahkum olmuş, cezası ertelenmişti. Birinci derece mahkemenin verdiği karar temyize açık.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, mahkeme kararının açıklanmasından bir gün önce, “Bir mahkumiyet çıkarsa, kesinlikle sonucu olacaktır.” ifadesini kullanmıştı.