Romanya’da muhalefet emekliye yüzde 40 zam yaptı

Romanya Parlamentosu, Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) getirdiği emeklilere yüzde 40 zam öngören yasa teklifini, muhalefet partilerinin oyuyla kabul etti. Hükümet cephesi ise yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

Romanya Parlamentosu ilginç bir olaya tanıklık etti. Muhalefet partisi PSD, hükümetin 1 Eylül’den itibaren emekli maaşlarına yüzde 14 zam yapılmasını öngören tasarısının iptali ve zam oranının yüzde 40 olmasını öngören teklifi, iktidarın karşı çıkmasına rağmen, diğer muhalefet partilerinin oylarıyla sağlanan çoğunluk sayesinde yasalaştı.

Dünkü oylamada emeklilere yüzde 40 zam öngören teklif için 242 parlamenter onay verirken, reddini isteyenlerin sayısı 147’de kaldı. Yasa teklifi için 11 parlamenter çekimser oy kullandı. Artış oranını ’emeklinin hakkı’ olarak gören PSD geçici başkanı Marcel Ciolacu, ”Böylece 5 milyon emekli için hak yerini bulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Dün geçen yasada öğretmen maaşlarını artıran ve yerel yönetimlere ek fon akışı sağlayan maddeler de yer alıyor.

HÜKÜMET: PARAMIZ YOK

Yasanın parlamentodan geçmesi hükümet cephesini kızdırdı. Mevcut şartlarda emekliye ancak yüzde 14 zam verebileceklerini savunan Maliye Bakanı Florin Catu, ”Yasa geçerse euro yukarı doğru hareketlenir. Euro 5 leyi geçerse bunun sorumlusu PSD lideridir.” dedi.

Zammın bütçeye 1,5 milyar ley ek yük getireceğini savunan Başbakan Ludovic Orban, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.

Yasanın geçmesiyle döviz kurunda hafif de olsa yukarı doğru seyir gözlendi. Euro/ley paritesi bugün 4,8590 olarak güne başladı.