Okullar, coşkudan uzak, sıkı denetim altında açıldı

Dünyayı saran yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 11 Mart’ta eğitime ara veren okullar, yeni sezonu sıkı kurallar altında, sessiz sedasız açıldı. Okul bahçeleri eski görüntüden, koridorlar alışıldık gürültüden uzak bir havada başlangıç yaptı.

Ülke genelinde yüzde 75 oranında örgün eğitimin yapılacağı duyrulmasına rağmen, okul önlerinde beklenenden az veli ve öğrenci göze çarptı. Öğretmene çiçek vermek yasak olduğu için öğrenciler elleri boş, yüzleri maskeli sınıfların yolunu tuttu.

Yaklaşık 3 milyon öğrencinin ders başı yaptığı ülkede, 12 bin 610 okulda birinci senaryo uygulanıyor. Bu okullarda okul öncesi ve tüm okullu öğrenciler eğitimi yüz yüze sınıflarda alacak.

İki numaralı senaryonun uygulanacağı okul sayısı 4 bin 892. Öğrenciler, bu gruba giren okullara nöbetleşe olarak yarı yarıya gelecek. Bu senaryoda, sınavlara hazırlanan 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencileri tam kadro okulda eğitim alacak.

238 okulda ise tamamen online eğitim programı uygulanacak. 7 okulda ise ikinci ve üçüncü senaryonun karışımı bir model uygulanacağı duyruldu.

Başkent Bükreş’teki okulların çoğu yüz yüze eğitimle sezonu açtı. Özel ve devlet okullarından 595’i, hibrid sistemin uygulanacağı ikinci senaryoyu uyguluyor.

EĞİTİM BAKANI: 100 BİN ÖĞRENCİ ONLİNE EĞİTİMLE BAŞLIYOR

Eğitim yılına yönelik hazırlıkları basınla paylaşan Eğitim Bakanı Monica Anisie, 100 bin öğrencinin sezona online eğitimle başladığını vurguladı. Yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 87,7’sinin evinde online eğitime ulaşabileceği bir cihaz olduğunu belirten Anisie, şimdiye dek devlet tarafından 20 bin tablet dağıtıldığı bilgisini paylaştı. Devletin dağıtmayı planladığı tablet sayısı 80 bin.

106 ÖĞRETMEN HASTANEDE, 147’Sİ EMEKLİ OLDU

Eğitim kadrolarının sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Bakan Anisie, 106 öğretmenin covid-19’dan enfekte oldukları için hastaneye yatırıldığını söyledi. Bakanın verdiği bilgiye göre, 1 Eylül itibarıyla, 293 öğretmen koronavirüs şüphesi yüzünden karantinada tutuluyor, 91 öğretmen sağlık izni kullanıyor, 147 öğretmen ise emekliliğini istedi.