Plazma bağışlayan korona geçirmiş hastalara 1000 euro prim

Bükreş Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs tedavisi görüp de iyileşen kişileri kan bağışına teşvik için 1000 euroluk prim veriyor.

Belediye meclisinde 13 Ağustos’ta onaylanan projenin yürütüleceği site birkaç gün önce aktiflik kazandı. Sitede, kampanyaya katılımın şartları, kaydolmak için gerekli belgeler tek tek sıralanıyor.

En az 6 aydır Bükreş’te ikamet edenlerin faydalanacağı kampanyada, kayıt olurken koronavirüs test sonuçları, hastane taburcu kağıdı ya da doktor belgesinin yanı sıra kimlik belgesinin fotokopisi isteniyor. Kan merkezine bağış yapan kişinin, söz konusu siteye girerek kayıt formunu doldurması ve istenen belgeleri eklemesi gerekiyor.

İYİLEŞENLERİN YÜZDE BİRİ BAĞIŞ YAPMIŞ

Bükreş Büyükşehir Belediye Başkanı Gabriela Firea, covid-19 hastalarından iyileşenlerin sayısının 40 bini aştığına vurgu yaparak, ”Sadece 400 kadar kişi plazma bağışı yapmış. Bunu teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak için bu projeyi geliştirdik.” ifadesini kullanıyor. İlk etapta 500 kişinin kampanyadan yararlandırılacağını kaydeden Firea, ”Kaydolan ve şartları taşıyan kişilere 4800 ley tutarında harcama fişi verileceğini söyledi.

Kampanyaya bazı kesimler ise karşı çıkıyor. Girişimi seçim yatırımı olarak gören çevreler, kampanyanın bağış merkezlerinde olağan dışı bir hareketlilik oluşturacağı görüşünde.