Romanya: Türkiye, Doğu Akdeniz’de gaz aramayı ertelesin, müzakere yolu açılsın

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Berlin’deki toplantıda, Türkiye’nin Akdeniz’deki tartışmalı bölgede gaz aramayı ertelemesi ve müzakare yollarını açması önerisini dile getirdi.

Berlin’de gerçekleştirilen gayrı resmi zirvede konuşan Romanya Dışişleri Bakanı, gerginliği azaltmaya yönelik ilk adım olarak, Türkiye’nin tartışmalı bölgede gaz aramayı geçici olarak durdurmasını masaya getirdi. Aurescu, bu süreçte ya müzakere yoluyla ya da uluslararası mahkemeden çıkacak kararla çözüme gidilebileceğini savundu.

Romen Bakan, Doğu Akdeniz’de devam eden gerginliklerle ilgili taraflara, sükunet ve doğrudan diyalog çağrısını yineledi.

Bogdan Aurescu, Karadeniz’deki deniz sınırı anlaşmazlıklarında Romanya olarak edindikleri tecrübeleri, Türkiye ve Yunanistan’la paylaşmaya açık olduklarını vurguladı.

Almanya, Türkiye ile Yunanistan Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları nedeniyle yaşanan gerilimde arabuluculuk rolü üstlenmiş durumda. Bu nedenle, cuma günü Merkel AB dışişleri bakanlarıyla bir toplantı yaptı. Ancak, uzlaşmazlığın taraflarının Ege’de tatbikatı sürdürüyor olması uzlaşmayı zorlaştırıyor.