FBI Serkan Kurtuluş için devrede: Rahip Brunson’a suikast iddiasından sonra harekete geçtiler

İzmir’de “FETÖ Borsası” olarak adlandırılan yapının silahlı kanadını yönettiğini söyleyen ve çok sayıda yasa dışı eylemde bulunduğu iddiasıyla hakkında davalar açılan Serkan Kurtuluş’un, tutuklu bulunduğu Arjantin cezaevinden iki gazeteciye yaptığı açıklamalar üzerine Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın (Federal Bureau of Investigation) devreye girdiği öğrenildi.

a3haber.com sitesinin Arjantin medyasına dayandırdığı habere göre, ABD’nin bir terörle mücadele, karşı casusluk ve suç araştırma konusunda yetkisi bulunan FBI’ın Kurtuluş’un açıklamalarının ardından Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı aracılığı ile Arjantin hükumeti ile temasa geçtiği ve Kurtuluş’u Rahip Brunson suikastı konusunda sorgulamak istediği belirtildi.

ARJANTİN SERBEST BIRAKIR, FBI DEVRALIR

Arjantinli yetkililerin FBI soruşturması konusunda henüz karar vermedikleri belirtilen haberlerde, ara formül olarak Arjantin’in Serkan Kurtuluş’un sığınma vererek serbest bırakması ve ardından FBI yetkilileri tarafından Kurtuluş’un kendi isteği ile ifade vermesi seçeneğinin de masada olduğu belirtildi.

FBI, daha önce de ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmekle suçladığı Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı ABD’ye girişi sırasında gözaltına almış ve ardından da tutuklanarak hakkında dava açılmıştı.

Serkan Kurtuluş, 11 Haziran 2020’de Arjantin federal polisinin Interpol Şubesi tarafından sokakta kıskıvrak yakalanarak Unidad 28 Hapishanesi’ne konulmuştu. İlk olarak Arjantin’de yerel gazeteye konuşan Serkan Kurtuluş, Amerikalı Rahip Brunson’a İzmir’de suikast düzenlenmesi için daha sonra uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren AKP İzmir eski başkan yardımcısı ile dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili şimdinin 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’ın teklifte bulunduğunu, ancak kabul etmediğini açıklamıştı. Kurtuluş, iddialarını Kanada’da sürgünde yaşayan Said Sefa’ya yaptığı açıklamalarda yinelemişti.

Federal Temyiz Mahkemesi 2. Dairesi’ne yaptığı tahliye talebi de reddedilen Kurtuluş, birlikte yakalandığı Lider Camgöz ile Türkiye’nin iade isteğine Arjantin mahkemelerinin vereceği kararı bekliyor. Kurtuluş’un Arjantin makamlarına siyasi sığınma hakkı için başvuruda bulunduğu da açıklanmıştı.