Almanya’ya dönen tatilciler koronavirüs rakamlarını katladı

Almanya’da yeni koronavirüs vaka sayısı Mayıs ayından beri kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Vakalardaki artışta, tatil güzergahı olan Türkiye ile mevsimlik işçilerin geldiği Romanya’nın önemli payı olduğu ifade ediliyor. Çarşamba akşamı açıklanan riskli bölge listesine, Romanya’dan yeni iller eklendi.

Salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) verilerine göre dün bir gün içinde kaydedilen yeni vaka sayısı bin 226 oldu. Son olarak en yüksek yeni vaka sayısı bin 251 ile 9 Mayıs tarihinde kaydedilmişti.

Yeni vakalardaki artış eğiliminin sürdüğüne dikkat çeken RKI, durumun daha da kötüleşmesinden kesinlikle kaçınılması gerektiği uyarısı yaptı. Yeni vaka bildirmeyen bölge sayısının son haftalarda giderek azaldığını belirten RKI, şu an en belirgin artışların Kuzey Ren-Vestfalya ve Hamburg eyaletlerinde kaydedildiğini bildirdi.

ROMANYA RİSKLİ ÜLKE LİSTESİNDE

RKI açıklamasında, sınırların açılmasının ardından yurt dışından taşınan enfeksiyonların genel tablodaki payının belirgin bir şekilde arttığına işaret edilerek, 3-9 Ağustos tarihleri arasında yurt dışından taşınan enfeksiyonların, toplamın yüzde 31’ini oluşturduğu kaydedildi. Enstitü, son dört haftada yurt dışından taşınan enfeksiyonlarda muhtemel menşe ülkeler olarak Batı Balkan ülkeleri, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Polonya ve İspanya’yı sıraladı.

İNİŞTE BEYANNAME, 3 GÜN İÇİNDE TEST

Öte yandan Almanya, çarşamba akşamı güncellediği listede Romanya’daki riskli illerin sayısını artırdı. Başkent Bükreş dahil, 17 vilayetten Almanya’ya seyahat edecek kişiler, covid-19 testi yaptırmak zorunda. Digi 24 televizyonuna konuşan Romanya’nın Berlin Büyükelçisi Emil Hurezeanu, söz konusu illerden gelen vatandaşlara şu uyarıları yaptı: ”İndiğiniz havaalanında beyanname dolduracaksınız. Riskli illerden geliyorsanız, 72 saat içinde ücretsiz covid-19 testi yaptırmalısınız.”

Almanya’nın riskli bölge listesindeki iller şunlar: Argeş, Bacau, Bihor, Braila, Braşov, Buzau, Bükreş, Dambovita, Galati, Gorj, İalomita, İlfov, Mehedinti, Neamt, Prahova, Timiş, Vaslui, Vrancea.