Türkiye, Romanya’nın güvenli ülke listesine girdi

Romanya, pazartesiden geçerli olacak güncellenmiş riskli ülkeler listesini yayınladı. Listede Türkiye yer almadı.

Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından cumartesi akşam saatlerinde yayımlanan salgın riski yüksek ülkeler (sarı bölge) listesinde AB dışından 44 ülke bulunuyor. Türkiye’nin sarı bölgeden çıkmış olması, Romanya’ya gelecek kişilerin ev karantinasına alınmayacağı anlamına geliyor.

Bu karar en çok Kurban Bayramı ya da tatil için Türkiye’ye gitme planı yapanları sevindirdi. Türkiye’nin güvenli ülke listesine girmesinin ardından, 15 Ağustos’a ertelenen ticari uçuşların erkene alınması bekleniyor.

KOMŞULAR SARI BÖLGEDE

Romanya’nın AB dışından olan komşularından sadece Ukrayna’nın güvenli bölgede yer aldığı görülüyor. Bulgaristan, AB üyesi olduğu için daha önceden güvenli bölge sınıfına girmişti. Sırbistan ve Moldova sarı listede olduğu için, bu ülkelerde gelenler 14 gün karantinaya alınacak. Bölge ülkeleri Karadağ, Kuzey Makedonya ve Bosna Hersek de sarı bölgede yer alıyor. Daha önce sarı listede yer alan Arnavutluk’un güvenli ülke grubuna geçtiği görülüyor.

YENİ UYARILAR

Öte yandan bazı ülkeler, Romanya ile ilgili pozisyonlarını güncelledi. 27 Temmuz pazartesiden itibaren Avusturya’ya gidecek Romen vatandaşları, en geç son 72 saat içinde yaptırılmış negatif covid-19 testi ibraz etmek zorunda. Romanya Dışişleri Bakanlığı, uygulamanın 30 Eylül’e kadar yürürlükte kalacağını duyurdu.

Yunanistan’a havayoluyla gidecek Romen vatandaşları da aynı şekilde son 3 gün içinde negatif çıkmış covid-19 testini yanında bulunduracak. Güney Kıbrıs ise, Romanya’dan gelenlerde görülen vakalar üzerine, Romen vatandaşlarının ülkesine turistik maksatla girişini yasakladı.