Diyanet’in yaptıracağı cami Kosova’da tansiyonu yükseltti

Kosova’nın başkenti Priştine’de geçen hafta temeli atılan Diyanet’e ait Merkez Camii, tartışmalara neden oldu. Camiyi isteyenler ve istemeyenler karşılıklı protesto gösterisi düzenledi.

Başkentin Dardania bölgesinde tahsis edilen araziye inşa edilecek caminin temeli, 15 Temmuz anmalarına denk getirildi. Kosova İslam Meclisi, girişimi memnuniyetle karşıladı. Ancak bu durumdan memnun olmayanlar da var.

Balkan İnsight‘ta yer alan habere göre, inşaata karşı çıkanlar, dini ihtiyaçların siyasete alet edilmesinden rahatsız. Balkan İnsight’a konuşan Rabit Mani, inşaatı Dardania mahallesine zarar verecek siyasi bir simge olarak görüyor. Şeffaflık çağrısı yapan Kosova Kurtuluş Ordusu eski üyesi Binak Gashi, ”Ülkemizde bu caminin temellerini kimin attığını ve niyetlerini bilmek istiyorum, endişelendiğim şeyler var.” sözleriyle itiraz ediyor.

Mahalle sakinlerinden Fatmire Ahmeti, camiden ziyade kültürel mekanlara ihtiyaç duyduklarına vurgu yaptı.

Protestoculara karşı çıkan grup adına konuşan Blerim Ejupi ise yüzde 95’i müslüman olan bir ülkede cami yapılmasını protesto etmenin ‘saçmalık’ olduğunu söyledi. Ejupi, ”Camilere sahip olmak temel bir haktır ve bu hak anayasa koruması altındadır.” dedi.

TEMELİ 8 YIL ÖNCE ATILDI

Priştine Merkez Camii için 2012’de düzenlenen temel atma törenine Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava’nın yanı sıra, dönemin cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve şimdiki cumhurbaşkanı, o dönemki başbakan Haşim Thaçi katılmıştı. Priştine Belediyesi’nce 8 yılda sonuçlandırılabilen projelendirme ve çevre düzenlemesi çalışmaları sonunda inşaat geçen hafta başladı.

Kosova İslam Birliği Başkanı Ternava, caminin inşası için Türkiye’deki camilerde 40 milyon euro toplandığını duyurdu.

Kosova Posta ve Telekomünikasyon (PTK) binasının karşısına inşa edilecek caminin, 3 yılda tamamlanması ve 4 minareli olması planlanıyor.