Karantina yasası, Romanya Senatosu’ndan geçti

Anayasa Mahkemesi’nin 10 gün önce iptal ettiği karantina, bu kes yasal düzenleme olarak parlementodan geçti.

Geçtiğimiz günlerde parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nden (Camera Deputatilor) onay alan karantina ve ev izolasyonuna dair düzenlemeler getiren yasa tasarısı, perşembe akşamı Senato’dan geçerek yasalaştı. Yasa teklifi, 8 hayır ve 3 çekimser oya karşı 115 senatörün desteğini aldı.

Yasa, Anayasa uyarınca 48 saat parlamentoda bekleyecek. Tüm partilerin desteğini alan yasanın iptali için, bekleme süresinde Anayasa Mahkemesi’ne götürecek bir partinin olması beklenmiyor. Süre dolduktan sonra onay için Cotroceni Sarayı’na gönderilecek yasa, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in onayının ardından 3 gün içinde Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Senato’nun hukuk komisyonu ve Senato birleşiminde bazı değişikliklere uğrayan yasa şu düzenlemeleri öngörüyor:

*Yeniden yapılan testlerin pozitif çıkan sonuçları ayrıca raporlanacak.

*Koronavirüse yakalanmış çocuk hastanın öncelikle evde karantinaya alınması öngörüldü.

*Sağlık Bakanlığı’nın, Acil Durum Komitesi’nin ihtiyaç duyduğunda çağırabileceği, gönüllülerden oluşan acil müdahale ekibi oluşturması gerekiyor.

*Görevlendirme yapılan sağlık personeline yüzde 50 ilave ödeme yapılacak. Görevlendirme başka yerleşim yerinde ise yol ve konaklama karşılanacak. Görevlendirme süresi 30 günü geçemeyecek.

*Karantinaya mahkeme yoluyla itiraz eden kişi, alt mahkeme kararı çıkana kadar gözlem altında kalmaya devam edecek.

*Yüksek riskli bir ülkeden gelen ya da koronavirüs testi pozitif çıkmış biriyle teması olan kişi, evinde, beyan ettiği ya da devletin gösterdiği bir adreste karantinaya girecek. Karantinayı çiğneyen kişi, yetkilinin onayıyla devletin gösterdiği yere nakledilecek.

*Covid-19 semptomları gösteren ya da göstermese bile risk taşıyan hastalar, evinde, beyan ettiği adreste ya da devlet kurumunda izolasyona girecek. İzolasyon amacıyla hastaneye alınan kişi, burada en fazla 48 saat tutulabilecek. Bu sürenin uzatılması, doktorun risk görmesine bağlı olacak.

*Ev izolasyonundaki kişi, iyileştiğine dair sağlık ekiplerince verilecek karar sonrası hareket serbestisi kazanacak.