Sırbistan’da salgına tepki, hükümet karşıtı eylemlere dönüştü

Sırbistan’da hızla yükselen koronavirüs vakalarına önlem olarak hafta sonları Belgrad için ilan edilen sokağa çıkma yasağı vatandaşları sokağa döktü. Başka şehirlere de yayılan eylemler, geniş katılımlı hükümet karşıtı protestolara dönüştü.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in başkentte hafta sonu boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklamasının ardından baş gösteren eylemler üçüncü gününe girerken, ülkede kaos görüntüleri oluştu.

İlk günkü eylemlerde binlerce kişi, Ulusal Meclis binası önünde kararı protesto etti. Meclise zorla girmeye çalışan göstericilerle polis arasında arbede yaşanırken, eylem takviye polis kuvvetlerinin desteğiyle sabaha karşı sonlandırılabildi.

İKİNCİ GÜN EYLEMLER TAŞRAYA SIÇRADI

Muhalefetin desteklediği protestolar, çarşambayı perşembeye bağlayan ikinci gece ise Belgrad’ın yanı sıra Novi Sad, Niş ve Kragujevac gibi ülkenin diğer büyük şehirlerine de sıçradı. İkinci akşamki protestolarda, Belgrad’daki Meclis binası önünde çok sayıda polis, zırhlı araç ve atlı birlik konuşlandırıldı.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, farklı şehirlere de yayılan olaylı gösterilerin koronavirüs tedbirleriyle ilgisi olmadığını ileri sürdü. Başbakana göre, eylemleri aşırı sağcılar organize ediyor. Ancak gözlemciler, hükümet ve cumhurbaşkanı karşıtı gösterilere muhalefetin hem sağ hem sol kanadının destek verdiği görüşünde.

VATANDAŞA GÖRE TEK ÇARE PROTESTO

Protestolar bölgedeki dış medyanın dikkatini çekiyor. Slovenya’da Delo gazetesinde çıkan değerlendirme, eylemlerin süreceğini öngörüyor. Gösteriye katılmayanların bile tepeden tırnağa silahlanmış polislerce tartaklanmasını eleştiren yorumda şu ifadelere yer veriliyor: “Hükümet ilk kez göstericilere sert karşı çıktı. Ortamı yatıştırmaya çalışacak olan Vuçiç’in elinden fazla bir şey geldiği yok. İnsanların kendiliğinden bir araya toplanması bugünden yarına bitecek gibi görünmüyor. İnsanlar koronavirüse rağmen gösterilerle, online dilekçelerle ya da sessizce itaat etmekle yetinmeyecekler. Sırbistan’ı hareketli günler bekliyor.”