Romanya’da karantina zorunluluğu kaldırıldı, Orban hükümeti yasa hazırlığında

Romanya’da karantina zorunluluğunun bakanlık genelgesiyle değil hakların korunmasını garanti eden yasayla sağlanabileceğine dair Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, karantinada tutulan ya da ev izolasyonunda kalan vatandaşlar serbest kaldı. Hastanelerde covid-19 tedavisi gören hastalar, evlerine gitmeye başladı.

Bu yöndeki genelge, Acil Durum Komisyonu Başkanı Raed Arafat tarafından cuma günü tüm valiliklere gönderildi. Böylece resmi kayıtlara göre, ev izolasyonunda kalan 59 bin kişi ile devlet gözetiminde karantinada tutulan 700’ü aşkın vatandaş serbest kaldı. Hastanelerde tedavi gören 6 bin kadar covid-19 hastasından evine gitmek isteyenler taburcu edilecek.

DÜZENLEME YASA İLE MÜMKÜN

Anayasa Mahkemesi, iptal gerekçesinde genelgenin yeterli açıklık ve öngörülebilirlik içermediği, karantinanın bakanlık emriyle uygulanmasının, ‘mutlak özgürlüğün yoksunluğu’ ve ‘temel hakların kısıtlanması’ sonuçlarını doğurduğuna dikkat çekiliyor. Karar, böyle bir uygulamanın temel hak ve özgürlükler için net garantiler veren yasayla mümkün olabileceğine hükmediyor.

HÜKÜMET YASA HAZIRLIYOR

Bunun üzerine Orban hükümeti, hafta başında bir yasa tasarısı hazırlamanın derdine düştü. Başbakan Ludovic Orban, yasa çıkana kadar vatandaşlara ‘azami dikkat’ çağrısı yaptı. Öte yandan, Sağlık Bakanı, hastaneden taburcu olmak isteyen covid-19 hastalarına, ‘’Hiç olmazsa evde kendinizi karantinaya alın.’’ dedi.

Azınlık hükümeti olan Orban kabinesinin, böyle bir yasayı parlamentodan geçirip geçiremeyeceği merak konusu.