Cotroceni, ABDli diplomatın Köstence’de kürsüden indirilmesine dair Beyaz Saray’a izahat gönderecek

Amerikalı diplomatın, Köstence’de düzenlenen mevlit kandili programında Türk diplomatların girişimiyle kürsüden indirilmesiyle yaşanan skandal, Beyaz Saray’ın her yıl hazırladığı ‘dini özgürlükler raporu’na girdi. Romanya’nın bu eleştiriye yazılı cevap hazırladığı öğrenildi.

Newsweek Romania‘da yer alan ve Cotroceni kaynaklarına dayandırılan haberde, raporda yer verilen hususlara dair yazılı izahat, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Din İşleri Danışmanı Sergiu Nistor tarafından hazırlanıyor.

2019’a ilişkin değerlendirmelerin geçen hafta yayınlandığı ve birçok ülkedeki azınlık grupların karşılaştığı dini kısıtlamaların değerlendirildiği raporun Romanya’ya ayrılan bölümünde, 18 Kasım’da Köstence’de yaşanan skandala değiniliyor. Mevlid Kandili programında, konuşmak yapması için davet edilen Amerikalı büyükelçi yardımcısı Abigail Rupp’un Türk diplomatların müdahalesiyle kürsüden indirildiği hatırlatılan raporda, ‘Programın düzenlenmesine itiraz etmeyen Türk diplomatların, yaşanan diplomatik skandal sonrasında sessizliği tercih etmesi’ eleştiriliyor.

Raporda, Victor Opaschi’nin görev yaptığı kurum ise şöyle eleştiriliyor: ”Müslüman cemaatin bazı üyelerine göre, Romanya Hükümeti’nin Dİn ve Kültür İşleri Müsteşarlığı’nın imamlara sağladığı yetersiz mali destek, bölgedeki Müslüman topluluğunda, radikalleşmeye ve Türkiye, Rusya ve Suudi Arabistan gibi dış aktörlerin etkilerine karşı zaafiyet oluşturmuştur.”

Newsweek, Müsteşar Opaschi’yi, skandaldan sonra Ankara’nın geri çektiği Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan’a karşı sessiz kalmakla eleştiriyor. Sergiu Silviu imzalı haberde, Opaschi’nin son iki dönem görev yapan ABDli büyükelçilerle yüzyüze görüşmesinin olmadığına dikkat çekiyor.

Newsweek’in canlı yayınına katılan Başbakan Victor Orban ise, eleştirilerin odağındaki müsteşara mesajını şu sözlerle iletiyor: ”Hiç kimse koltuğa çiviyle çakılı değildir.”

Köstence’de ABD büyükelçi yardımcısının kürsüden indirilmesi, Romanya medyasında büyük ses getirmişti. Skandaldan bir ay sonra, başkonsolos Sulhi Turan, sessizce Ankara’ya çekilmişti. Skandalın bir başka aktörü Din İşleri Ataşesi Yunus Akkaya halen görevinin başında.