İran, Mansuri’yi almak için Sofya’ya uçak göndermiş

İade istemiyle yargılanırken Bükreş’te konakladığı otelde ölü bulunan İranlı firari yargıç Golem Reza Mansuriyi canlı olarak almak için, İran’ın Sofya’ya uçak gönderdiği ileri sürüldü.

On gündür kaldığı otelde şüpheli bir şekilde ölü bulunan İranlı eski yargıç Golem Reza Mansuri, Romanya medyasını meşgul etmeye devam ediyor. Newsweek Romania dergisinde yer alan bir haberde, Tahran’ın perşembe günü Sofya’ya özel uçak gönderdiği iddia edildi. Adina Mutar imzalı haberde, Tahran’ın Bükreş ve Sofya’daki elçilikleriyle gerçekleştirdiği yazışma trafiği, ‘İran’ın her halükarda Mansuri’yi geri almak istediği’ şeklinde yorumlanıyor.

İran İnterpol temsilcisi İshak Alizade’nin yer aldığı Qeshm Air’e ait uçağa, Mansuri’nin yanında ismi açıklanmayan iki mahpusun daha bindirilmesi planlanmış. Haberde, toplam üç İranlının transferini, İran’ın Sofya büyükelçisi Muhammed Cevad Mahallati’nin organize ettiği belirtiliyor.

ODASINA ÇIKMASIYLA DÜŞMESİ BİR OLMUŞ

Öte yandan Libertate gazetesinde, şüpheli ölümün nasıl gerçekleştiğine dair detaylara yer verildi. Cristian Burcioiu imzalı haberde, 10 gün boyunca Duke otelde kalan Mansuri, cuma sabahı polis karakoluna ifade için gitmiş. Sonrasında öğle yemeği için şehir merkezine inen Mansuri, otele döndüğünde konaklama ücretini ödeyip asansörle çatı kattaki odasına çıkmış.

Resepsiyon görevlisinin anlatımına göre, odasına çıktıktan çok kısa süre sonra, 52 yaşındaki Mansuri’nin bedeni, resepsiyonun birkaç metre ötesine, otelin arka bahçesine düşmüş. Müşterisini ‘içine kapanık’ biri olarak tarif eden resepsiyon görevlisi, Mansuri’nin davranışlarında anormallik sezmediğini söyledi.

Vücudunda çok sayıda kırık tespit edilen İranlı firari yargıcın, bedeninde işkence izi ya da alkol kalıntısı olup olmadığı pazartesi günü açıklanacak otopsi raporuyla belli olacak.

İnterpol kararıyla aranan Golem Reza Mansuri, 13 Haziran’da gözaltına alınmış, adli kontrolle serbest bırakılmıştı. 500 bin euro rüşvet almaktan yargılanırken ülkesinden firar eden ve muhalif gazetecilere yaptığı işkence nedeniyle Almanya’da soruşturulan Mansuri’nin iadesiyle ilgili bir sonraki duruşma 10 Temmuz’a ertelenmişti.

Romanya ile İran arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor.