İran’ın iadesini istediği rüşvetçi ve işkenceci hakim, Bükreş’te kaldığı otelde ölü bulundu

Rüşvetten yargılanırken firar eden İran hükümetinin kırmızı bülten çıkardığı eski hakim Gulam Rıza Mansur, Bükreş’te iade istemiyle çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldıktan sonra kaldığı otelin penceresinden düşerek hayatını kaybetti. Mansuri, muhalif gazetecilerin tutuklanıp işkence görmesinden de sorumlu tutuluyordu.

Digi 24’ün haberine göre, Mansuri önce Bükreş’teki İran konsolosluğunda görüldü. Mansuri’nin yeğeni olduğu iddia edilen Twitter kullanıcısı, firari yargıcın 12-13 Haziran tarihlerinde Bükreş’teki İran konsolosluğunda geçirdiği iki günün sonunda, bir rahatsızlığı için gittiği hastanede gözaltına alındığını duyurdu.

İnterpol’ün arama kararı gereği Bükreş Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Gulam Rıza Mansuri, yurt dışına çıkış yasağıyla birlikte adli kontrolle serbest kaldı.

Ancak 52 yaşındaki Mansuri, serbest kaldığı gecenin sabahında ölü bulundu. Romanya polisi, dördüncü kattaki odanın penceresinden düşen Mansuri’nin intihar etmiş olabileceği üzerinde duruyor.

İran’daki ‘yargıda yolsuzluk ve rüşvet’ davasının kilit sanıkları arasında yer alan ve bir günde 20 muhalif gazetecinin tutuklanmasına hükmederek işkence görmelerine zemin hazırlayan eski hakim Gulam Rıza Mansuri’nin, Almanya’ya kaçtığı ileri sürülmüştü.

İnsan hakları savunucuları, Alman hükümetinden Mansuri’yi yargılamasını talep etmişti. İranlı eski yargıcın bu gelişmeler üzerine Almanya’dan Romanya’ya kaçtığı sanılıyor. Romanya ile İran arasında suçlu değişimi ve iade anlaşması bulunmuyor.

Eski Yargı Erki Başkanı Sadık Amuli Laricani’nin Yardımcısı Taberi’nin yargılandığı davada 500 bin avro rüşvet almakla suçlanan Mansuri, insan hakları aktivistleri tarafından da 2013 yılında en az 20 gazetecinin tutuklanarak işkence görmesinden sorumlu tutuluyor.