Milyonluk rüşvet paralarıyla yakalanan Vaslui Konseyi başkanı Dumitru Buzatu, Romanya’yı sarstı

İldeki yol ve asfalt ihaleleri karşılığında aldığı rüşvete DNA tarafından suçüstü yapılan Vaslui Konsey Başkanı Dumitru Buzatu, PSD’yi sarstı.

Yol ve asfalt ihaleleri karşılığında 1 milyon 250 bin lei rüşvetle yakalanan Vaslui Konsey Başkanı Dumitru Buzatu, iktidar partisi Sosyal Demokrat Parti (PSD)’yi sarstı.

MİLYONLUK RÜŞVETE SUÇÜSTÜ YAPILDI

Yaklaşık 30 yıldır Romanya’nın en fakir ili Vaslui’nun İl Konseyi başkanlığını yapan Buzatu, dün Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) Savcılığının talimatıyla yapılan operasyonda aldığı 1,25 milyon lei rüşvet parasıyla suçüstü yakalandı.

EN FAKİR İLİN ZENGİN BARONU

Etkileyici bir servete sahip olan Dumitru Buzatu’nun en az 14 ev ve villası, 100 hektarlık arazileri ve özel ormanı bulunuyor. Ayrıca; bir teknesi, Lada arabası, Mercedes Benz’i ve karavanı var.

MİLLETVEKİLLİĞİ VE BAŞKANLIK MAAŞI

Buzatu, sadece geçen yıl eski milletvekili ve il meclis başkanlığı maaşından 333 bin lei’nin üzerinde geliri bulunuyordu.

Romanya’da mal varlığının yasadışı veya yolsuzluk kaynaklarından elde edildiği mahkeme kararı ile ispatlandığı takdirde el konuluyor.

BAŞBAKAN CİOLACU: “YOLSUZLUĞA KARŞI SIFIR TOLERANS”

Buzatu’nun rüşvet olayı ile ilgili açıklamalarda bulunan başbakan Marcel Ciolacu, görev süresi içerisinde yolsuzluk olaylarına karşı partide sıfır tolerans göstereceğini her zaman açıkladığını belirterek, “Bunu anlamayanların partide işi yoktur.” dedi.

Devlet kurumlarının tamamen bağımsız işlemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren başbakan Ciolacu, “Devlet kurumlarının tamamen bağımsız faaliyet göstermesinden memnuniyet duyuyorum. Ben, özellikle de bunun mümkün olduğu kadar açık olduğu bu davada, bir sulh hakiminin kararı hakkında hiçbir zaman yorum yapmayı doğru bulmuyorum.” dedi.

“PARTİ İMAJINI ETKİLEDİĞİNE İNANIYORUM”

Olayın parti imajını etkileyip etkilemediği konusundaki bir soruya ise başbakan, “Bunu beklemiyordum. Partiyi etkilediğine kesinlikle inanıyorum. Herhangi bir yolsuzluk eylemi herhangi bir partinin imajını etkiler. Ama partinin, meslektaşlarımın ve benim aldığım tedbir ve kararın doğru olduğunu düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

BUZATU, PARTİSİNDEN İHRAÇ EDİLDİ, OĞLU VE EŞİ GÖREVDEN ALINDI

Yolsuzluk olayından sonra Parti yönetimini toplayan başbakan Marcel Ciolacu, oy birliği ile Dumitru Buzatu’nun partiden ihraç edildiğini açıkladı.

Başbakan, Dışişleri Bakanlığı (MAE)’de müsteşar olarak görev yapan oğlu Tudor Buzatu’nun da görevinden istifa ettiğini vurguladı.

Dumitru Buzatu’nun eski eşi Senatör Gabriela Creţu da partiden uzaklaştırıldı. Eski kocasının eylemleriyle kendisinin bir ilgisi olmadığını açıklayan Creţu, karara itiraz edeceğini ifade etti.