Koronavirüsle mücadelede sürü bağışıklığı dönemi

Romanya'da nihayet mall adı verilen alışveriş merkezleri kapılarını açıyor.

Dünya genelinde hayatı en az 2 ay kilitleyen yeni tip koronavirüs salgını, yerini adım adım normalleşmeye bırakıyor. Girişimcilere tatmin edici ekonomik destek paketleri sunamayan hükümetler, ticari aktivitelerdeki kısıtlamaları kaldırarak sürü bağışıklığını tercih etmiş görünüyor. Ülkeler, kendi sınırları içindeki aktiviteleri bir bir geri açarken, sınır kapılarını komşulara açmaya başladı. Brüksel’de yapılan toplantıda ise AB sınırlarının haziran sonuna kadar üçüncü ülkelere kapalı kalması benimsendi.

Hükümetlerin sürü bağışıklığı tercihi, doğal olarak yeni tip koronavirüs vakalarında belirgin artışa yol açıyor. Nitekim 15 Haziran’dan itibaren yeni normalleşme adımlarını ilan eden Romanya’da, 200’ün altında seyreden günlük vaka sayısı yeniden patladı. Cuma günü 222 olarak raporlanan vaka sayısı, cumartesi öğle vakti açıklanan son rakamla 275 olarak duyruldu.

NORMALLEŞMEDE EN ACELECİ SIRBİSTAN

Romanya’nın komşuları Sırbistan ve Bulgaristan, normalleşme adımlarında diğerlerinden önce davrandı. Sırbistan, 23 Mayıs’tan itibaren sınırlarını yabancılara açtı. Bununla yetinmeyen Belgrad hükümeti, son normalleşme adımı olarak seyircili maça izin verdi. İki hafta önce seyircisiz oynanan maçta 5-0’lık galibiyetle lig şampiyonluğunu yakalayan Kızılyıldız, hafta içinde oynanan yarı final kupa maçını 20 bin taraftar önünde oynadı. Kızılyıldız, sosyal mesafenin hiçe sayıldığı coşkulu tribünlerin desteğiyle maçı 1-0 kazandı.

Şimiye dek toplam 104 kişinin öldüğü Sırbistan’da son iki gündür koronavirüs vakaları 70 civarında seyrediyor.

Sırbistan’ın komşusu Karadağ’da da 5 Mayıs’tan bu yana vakaya rastlanmadı. Bu ülkenin sınırları da haziran başından bu yana açık.

Atina’nın sembolü sayılan Akropolis’te ziyaretçi trafiği başladı.

YUNANİSTAN: TURİZM SEZONU HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Koronavirüse karşı tedbirleri birçok ülkeden önce sıkı şekilde uygulayarak, turizm sezonuna hazır girmeyi hedefleyen Yunanistan, Avrupa’da vaka ve ölüm oranının en az yaşandığı ülkelerden biri olmayı başararak doğru tercih yaptığını gösterdi.

Atina hükümeti, 15 Haziran itibarıyla aralarında Türkiye’nin yer almadığı bir grup ülkeden Atina ve Selanik’e uçuşlara izin verileceğini duyurdu. 1 Temmuz’da ise Yunanistan’ın bütün havaalanları, tüm ülkelerle karşılıklı hava trafiğine açılacak.

Ülkede turizm sezonu hazırlıklarında sona yaklaşılırken Yunan Sağlık Bakanlığı, 8 Haziran’da toplam 52 vaka teşhis etti. Bu, 23 Nisan’dan bu yanaki en yüksek gün bazlı rakam oldu. Ancak takip eden günlerde bu rakam yeniden 10’un altına düştü.

SOFYA: HAZİRAN SONUNA KADAR ACİL DURUM

Bulgaristan’da kayıtlı vaka sayısı gevşetilen tedbirler nedeniyle çıkışta. Cuma günü itibarıyla vaka sayısı 3 bin 191’e ulaşırken, günlük vaka sayısı 105 ile rekor kırdı. Son bir haftadır vakalardaki yükseliş trendi sürüyor.

Salgının başında olağan üstü hal ilan eden Bulgaristan hükümeti, 13 Mayıs’ta ise bu durumu Romanya’da olduğu gibi acil duruma çevirdi. Hükümet, son haftalardaki yeni vaka sayılarına bakarak bunu, Haziran ayı sonuna kadar uzattı. Ancak ülkede restoran ve alışveriş merkezlerine yönelik kısıtlamalar ile şehirler arası seyahat yasağı kaldırılmış durumda.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Vardar nehri üzerinde kurulu Taşköprü her zamanki yoğunluğundan uzak.

ÜSKÜP: NORMALLEŞME VAKA SAYISINI TETİKLİYOR

Mayıs sonunda sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Kuzey Makedonya’da gevşeme adımlarına paralel olarak vaka sayısında artış görülüyor. Toplam 171 kişinin koronavirüsten öldüğü ülkede, mayıs başında günlük vaka sayısı 5’e kadar düşmüşken, şu günlerde 160’ın üzerinde seyrediyor.

Hükümet bir yandan salgınla uğraşırken, diğer yandan salgın nedeniyle ertelenen erken seçimlerin tarihini belirlemeye çalışıyor. Ancak şu ana kadar uzlaşılmış değil.

DİĞER BÖLGE ÜLKELERİNDE DURUM

Bosna Hersek’te 24 Mayıs’ta günlük 10 yeni vakaya kadar gerileyen rakamlar, son günlerde 60 sınırını zorluyor. Bölge ülkelerinden Arnavutluk’ta son 24 saatte 31 yeni vaka tespit edildi. Arnavutluk’ta koronavirüsten ölen sayısı 36.

Salgın sürecinde 31 kişinin covid-19’dan hayatını kaybettiği Kosova’da vaka sayısı diğer ülkelerdeki gibi yükseliş eğiliminde. Ülkede son 24 saatte 58 vaka görülmüş.

NECDET ÇELİK, BÜKREŞ