Alarm durumu bir ay uzadı, gevşeme sürüyor: Mall’ler, kreşler ve halk havuzları açılacak

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ‘9 Mayıs Avrupa Günü’ nedeniyle yayınladığı mesajda önümüzdeki yıllarda da Rus tehditlerinin devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, bir aydır yürürlükte olan alarm durumunun 30 gün daha uzatılacağını, ancak kısıtlamalardaki gevşemelerin süreceğini duyurdu. Buna göre, alışveriş merkezleri, halk havuzları, zayıflama merkezleri ve özel kreşler hizmet vermeye başlayacak.

Cumhurbaşkanı İohannis 15 Haziran sonrasında uygulanacak tedbirleri görüşmek üzere, Başbakan Ludovic Orban ve bazı bakanları Cotroceni Sarayı’nda kabul etti. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, vaka sayısında artış kaydedilmemesine rağmen belirgin düşüş yaşanmaması gerekçe gösterilerek ilan edilen alarm durumunun-stare de alerta’ bir ay uzatılacağı duyruldu.

Adım adım hayatın normalleştirileceğini kaydeden İohannis’in açıkladığı yeni esnemeler şöyle:

*AVM’ler (mall) açılacak, içerideki restoranlar ve çocuklar için oyun alanları kapalı kalacak.

*Aile içi ya da arkadaş çevresiyle kapalı mekanda 20 kişi, açık mekanda 50 kişi buluşabilecek.

*İşe giden anne babaları rahatlatmak için, özel işletme hükmündeki kreşlerin yaz byunca açık kalmasına imkan tanınacak.

*Zayıflama ve spor merkezleri ile açık mekandaki havuzlar da belli mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak hizmete başlayacak.

EV İZOLASYONU İÇİN YENİ KRİTER

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, yurt dışından ülkeye gelenlere uygulanacak ev izolasyonu için objektif bir kriter getirildiğini söyledi. Buna göre dış ülkeden Romanya’ya gelişte, gelinen ülkede son iki haftada kaydedilmiş vaka sayısına bakılacak. Romanya’da izolasyona girmemek için, gelinen ülkede, son 14 gün içindeki kayıtlı günlük vaka sayısının milyonda 5 oranının altında seyretmiş olması gerekiyor.

TÜRKİYE’DE GÜNLÜK VAKA SAYISI 415’E DÜŞTÜĞÜNDE…

Romen gurbetçilerin en yoğun bulunduğu İtalya, İspanya, Fransa, Belçika, İsveç ve Hollanda’daki koronavirüs vakalarının bu sınırın hayli üstünde olduğu gözleniyor. Keza 83 milyon nüfuslu Türkiye’de günlük ortamala vaka sayısı iki hafta boyunca 415’in altında seyrettiği sürece, Romanya’ya gelen Türk vatandaşları, izolasyona girmeden serbest dolaşabilecek.

Romanya parlamentosuna çağrı yapan İohannis, şimdiye kadar alınan tedbirlerin doğru olduğunu göz önüne alarak, son kararnameyi oylamalarını istedi. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD), açıklanan bulguları inandırıcı bulmadığı için kararnameye ret oyu vereceğini açıkladı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Nelu Tataru, yatılı covid hastası kalmayan hastanelere, normal işleyişe dönme çağrısı yaptı.

Romanya’da salı günü itibarıyla kayıtlı koronavirüs vaka sayısı 20 bin 749’a ulaştı. Ölen kişi sayısı 1353.