Twitter, AKP’nin 7 bini aşkın troll hesabını kapatmış

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Twitter’ın açıklamasında, “esas olarak Türkiye içerisindeki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın” 2020 yılı başlarında tespit edildiği ifade edildi. Kural dışı ve ortak bir merkezden yönetildiği belirlenen hesapların  Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü bir destek verdiklerine dikkat çekildi.

BBC Türkçe’nin haberinde, söz konusu 7 bin 340 hesabın hedef gösterme, yanlış bilgi üretme, eş zamanlı ortak hareket etme, retweet ağı gibi yöntemler kullandığı kaydediliyor.

Twitter’ın açıklamasında, yapılan teknik incelemenin söz konusu ağın AKP’nin gençlik örgütlenmesiyle bağlantılı olduğuna ve çok sayıda ele geçirilmiş hesabı içeren merkezi bir şebekeye işaret ettiği ifade edildi.

ALBAYRAK, BEŞTEPE, GÖKÇEK, ERTÜRK

Aykırı gazetesinin alıntıladığı raporda, AKP tarafından sahte hesaplarla yönetilen ağın, bazı politikacılara retweet ve beğeni desteği verdiği belirlenmiş.

İşte o hesaplardan bazıları:

@Lokman_Erturk
@HikmetYT1
@is1234tan1
@RTErdogan (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Resmi hesap) 1,7 milyon kez belirtilmiş veya retweetlenmiştir.

@Akparti (AK Parti resmi hesabı)
@tcbestepe
@BeratAlbayrak (Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın hesabı),
@abdulhamitgul (Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün hesabı)
@06melihgokcek (Ankara Eski Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek’in hesabı).

ÇİN VE RUSYA’DAN HESAPLAR DA KAPATILDI

Twitter’ın açıklamasında devlet bağlantılı bilgi operasyonu yürüttüğünü söylediği toplam 32 bin 242 hesabın kapatıldığı ve bu hesapların bilgilerinin kamuya açıldığı belirtildi. “Bu operasyonlarla bağlantılı hesapların her biri ve içerikler, platformdan kalıcı olarak çıkartılmıştır” deniliyor.

Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Rusya’dan da “devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine” karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldı.