THY, Avrupa uçuşları için izin bekliyor

Türk Hava Yolları, 10 Haziran’da başlatacağını duyurduğu uçuşlarını, Yunanistan, Bulgaristan, Katar, Bahreyn ve Kuzey Kıbrıs’tan beklenen izinler çıkmadığı için gerçekleştiremedi. Önümüzdeki günlerde yapılacağı duyrulan diğer uçuşlar da henüz netlik kazanmadı. Avrupa Birliği’nin sınırlarını 30 Haziran’a kadar üçüncü ülkelere kapatmasının, bu planlamaları alt üst ettiği belirtiliyor. THY yönetimi ise çareyi, kardeş firma AnadoluJet ile charter seferler düzenlemekte buldu. Bu arada Pegasus firması Almanya ile karşılıklı 20 uçuş organize etti.

Reuters ajansına konuşan ve adı açıklanmayan THY yetkilisi, sivil havacılık makamlarından izin alınamadığını için uçuşların gerçekleştmediğini teyid etti. Yetkili, ”Uluslararası uçuşları bugün başlatamıyoruz. Sivil havacılık makamlarından izin almayı bekliyoruz.” dedi.

Bu açıklama, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun başlatılacağını duyurduğu uçuşların tamamı için geçerli. 15 Haziran’da başlaması planlanan tüm uçuşlar da şimdilik iptal edildi. Ülkelerin sivil havacılık yetkilileriyle görüşmeler sürüyor.

YEŞİL PASAPORT VE TURİSTİK VİZEYE GEÇİT YOK

AnadoluJet’in dün açıkladığı 15 charter uçuşuna ek olarak, Sun Express Almanya’nın Düsseldorf kentine haftada 5 uçuş planladı. Sun Express’in acentelerine yolladığı bir yazıya göre, Türkiye’ye hukuki bir engeli olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin vatandaşlarının uçmalarına izin veriliyor. Aynı metinde, Türkiye çıkışlı uçaklara sadece AB vatandaşları ile bu ülkelerde çalışma ve oturma izni olanların kabul edilecekleri belirtilerek, ticari ve turistik vize ile yeşil pasaportluların uçuşuna izin verilmeyeceği kaydedildi.

PEGASUS ALMANYA’YA 20 SEFER PLANLADI

Pegasus firması da 13 Haziran’dan itibaren Almanya’nın farklı şehirleriyle karşılıklı olarak seferler düzenledi. Şirketin sayfasında ilan edilenler dışında başka uçuş yok. Uçuşlara kabul edilecek yolculara ilişkin şartlar da Almanya va Türkiye varışlı olarak ayrı ayrı duyruldu. Almanya dışındaki ülkelere yapılacak uçuş planlamaları adım adım duyrulacak.

BİLET FİYATLARI CEP YAKIYOR

Durdurulan seferler yüzünden mali olarak çok zor günler geçiren havayolu şirketleri, zararın telafisi için bilet fiyatlarına zam yaptı. DW Türkçe’ye konuşan Almanya’daki turizm işletmecisi Halil Yalçın, bilet fiyatlarının yolcunun seyahat hevesini kursağında bıraktığını söyledi. THY’nin Almanya’dan İstanbul’a tek yön biletlerinin 800 euroyu bulduğunu söyleyen Yalçın, özel şirketlerin de Anadolu uçuşları için ortalama 500 euro talep ettiklerini belirtti.

“Şu dönemde en çok emekliler Türkiye’ye gidiyor, ama fiyatları duyunca bilet almaktan vazgeçiyorlar” diye konuşan Yalçın, dar gelirlilerin bu koşullarda Türkiye’ye gitmelerinin neredeyse imkansız olduğunu sözlerine ekledi.