Bosna Hersek Başbakanı, 5,5 milyon dolarlık solunum cihazı yolsuzluğundan tutuklandı

Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı, bir bürokrat ve bir işadamıyla birlikte covid-19’la mücadele için Çin’den satın alınan işlevsiz solunum cihazlarıyla devleti dolandırmaktan tutuklandı.

Klix.ba sitesinde yer alan habere göre, organize suçlarla mücadele savcıları perşeme gecesi Başbakan Fadil Novaliç, görevden alınan Acil Müdahale Kurumu Başkanı Fahruddin Solak ve işadamı Fikret Hodziç’in evine eşzamanlı baskın yaptı. Medyaya yansıyan bilgilere göre, söz konusu üç kişi, koronavirüsle mücadele kapsamında Çin’den alınan, ama çalışmaz durumda olduğu için kullanılamayan solunum cihazlarıyla ilgili yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alındı.

Soruşturma dosyasında, 100 solunum cihazı için devlet kasasından 5,5 milyon dolar hortumlandığı belirtiliyor.

Balkan İnsight sitesindeki habere göre, cihazları alan firmanın sahibi Fikret Hodziç, iddiaları reddederek, ”Ben fiyatları şişirmenin aksine, insani bir yardım düşüncesiyle bu ürünleri getirttim.” sözleriyle kendini savundu.

Sorgunun ardından Başbakan Novaliç, eski bürokrat Solak ve işadamı Hodziç tutuklanarak cezaevine konuldu.

İZZETBEGOVİÇ: SORUŞTURMA SİYASİ

Başbakan Novaliç’in üyesi olduğu partinin lideri Bakir İzzetbegoviç, soruşturmayı siyasi buldu. İzzetbegoviç, ”Bu işlem partimize karşı bir sindirme harekatıdır. Bu yolsuzlukta sağlık bakanlığına neden dokunulmadı?” diye sordu.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, ortaya çıkarılan yolsuzluk için, ”Kanıtlanması durumunda ülkemiz açısından çok tehlikeli bir durum.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan yolsuzluk operasyonu, kamuoyunda büyük rahatsızlık uyandırdı. Pazar günü çeşitli şehirlerde sokaklara dökülen halk ‘yeter artık’ sloganlarıyla yürüdü.

Bosna Hersek’te yeni tip koronavirüs salgınında 2462 vaka ve toplam 139 ölüm kaydedildi.

Bosna Hersek ve Republica Sırpska olarak iki otonom bölgeden oluşan federasyonda, geçen yıl ekim ayında kurulan koalisyon hükümeti iş başında. Yasalara göre Novaliç’in görevden el çektirilmesi durumunda, yerine başbakan yardımcılarından biri getirilecek.