Romanya Başbakanına sigara ve maske cezası

Romanya Başbakanı Ludovic Orban, maskesiz ve kapalı ortamda sigara içerken çekilmiş fotoğrafının basına sızması üzerine, iki kabahatin cazası olan rakamı hazineye ödedi.

Başbakan Orban’ın bir grup bakanla birlikte rahat ortamda çekilmiş fotoğrafı, ülkede günün en çok konuşulan konusu oldu. Fotoğraf karesinde Orban’ın kendi hükümetinin uygulamaya koyduğu maske yasağına uymadığı ve ayrıca kapalı ortamda olmalarına rağmen sigara içtiği görülüyor.

Orban,cumartesi olmasına rağmen online portal üzerinden her iki cezanın karşılığı olarak 3 bin ley (620 euro) ödedi. Orban’ın hatasını kabul ettiği belirtilen hükümet açıklamasında, ”Her bir vatandaş, işgal ettiği koltuğa bakmaksızın konulan kurallara eşit derecede uymakla yükümlüdür. Uygulanacak cezada ayrım yapılamaz.” ifadeleri yer aldı.

DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASINDA ÇEKİLMİŞ

Açıklamada fotoğrafın, Başbakan’ın doğum günü olan 25 Mayıs’ta, çekildiği, Orban için hazırlanan küçük bir kutlama anını yansıttığı belirtildi.

Romanya’da 2016’da kabul edilen yasa gereğinde kapalı alanda sigara içmenin cezası 500 ley. Maske takmamaya verilen cezayı üst sınırdan ödeyen Başbakan Orban, 23 bin 920 ley (4900 euro) maaş alıyor.