Kilyos mezarlığına insanlığı da gömmüşler!

Bitlis’te2,5 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde, yıkılan bir mezarlıktan götürülen cesetlere ait kemikler, İstanbul’daki Kilyos mezarlığında, plastik saklama kapları içine konup üzeri betonlanmış halde bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın yayınladığı tüyler ürperten görüntülerin 2 Mart’ta çekildiği belirtiliyor. Görüntülerde, kaldırılan beton blokların altından, üst üste iki sıra halinde konulmuş 261 cesedin kemiklerinin yer aldığı plastik kaplar çıkıyor. Kimsesizler mezarlığının hemen yanıbaşındaki kaldırımın altına gömülen bu kaplar, 18 sıra halinde dizilmiş.

Görüntüler Cengiz Demir ve Hüseyin Döner’e ait kemiklerin, DNA eşleşmesi sonucu ailelerine teslim edilmesi sırasında çekilmiş. Söz konusu iki kişinin kemiklerine ulaşmak için yapılan çalışmada toplu mezarı andıran bu görüntüler çıkıyor.

Bitlis Yukarı Ölek mahallesinden nakledilen toplam 282 cesetten, şimdiye kadar 21 kişinin cesedi ailelerine teslim edilmiş. Kardeşinin cenazesini teslim almak için İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda DNA örneği verdiğini anlatan, Azad Demir, uzun süre cenazelerin nereye götürüldüğünü dahi öğrenemediklerini söyledi.

NE AHLAKA NE VİCDANA SIĞAR

Kilyos Mezarlığı’nda gördüğü manzaranın kendilerini bir kez daha yıktığını dile getiren Demir, mezarlık diye kendilerine gösterilen yerin yol kenarı ve etrafın pislik içinde olduğunu belirtti. Demir, mezarlar açıldığında kemiklerin bulunduğu kutuların su ve çamur içinde olduğunu aktardı.

Karşılaştıkları tablo için “Sözün bittiği yer” diyen Demir, bu tablonun ne ahlak ne de vicdanla izah edilebileceğini ve hiçbir inançta yerinin olmadığını vurguladı.

GARZAN’DAN KİLYOS’A

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 282 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 282 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi.