Romanya’ya 1 milyon maske satan firma yandaş çıktı

Romanya’da tartışmalara neden olan 1 milyon maskenin, şaibeli bir işkadını tarafından, Türkiye’deki AKP üyesi bir işkadınından satın alındığı ortaya çıktı. Romen firması bu işten 300 bin euro kazandı.

Romanya’da ilk yeni tip koronavirüs vakası 26 Şubat’ta görüldü. Hükümet, hastanelerin koruyucu ekipman ihtiyacını karşılamak için harekete geçti. İlk olarak Türkiye ile 1 milyon maske için anlaşma sağlandığı, bir sonraki postanın Almanya’dan tedarik edileceği açıklandı. Türkiye’den alınan ürünler 19 Mart günü, devlet firması Unifarm şirketinin deposuna ulaştı.

İlk parti malın yüklü olduğu aracın Unifarm firmasının bahçesine girişini, avukat Robert Ionescu, çektiği fotoğrafla duyurdu.

Araştırmacı gazetecilik sitesi Rise Project, bu ticaretin kaymağını yiyenlerin peşine düştü. Sitede yayınlanan belgelere göre, 1 milyon maske ve 30 bin tulum, HG Textile adlı İstanbul merkezli firmadan alındı. Firmanın kestiği faturada, üç katlı basit ağız maskesi için adet başına 2,03 ley (0,42 euro) ve tulum için 36,32 ley (7,5 euro) değer biçildiği görülüyor.

Faturada adı yazılı firma, Ercan ve Ülkü Farimaz Güler çiftine ait. Firmanın işletmesini Farimaz Güler üstlenmiş. Bir dönem AKP İstanbul Kadın Kolları’nda koordinatörlük görevi yürüten Güler’in, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın olduğu biliniyor.

Ülkü Farimaz Güler, bir dönem yürüttüğü AKP İstanbul Kadın Kolları koordinatörlüğü görevinin yanında, iş insanları derneği Müsiad’da da aktif.

ROMEN FİRMASI PARAYI TULUMDAN KAZANMIŞ

Belgelere göre, alıcı firma BSG Business Select, bu ticaretten yaklaşık 300 bin euro para kazanmış. Hunedoara’daki hastaneye satılan mallar üzerinden değerlendirme yapan Rise Project gazetecileri, maskelerde sürümden kazanmayı tercih eden şirketin, tulumlarda fiyatı katladığını ortaya koyuyor. Maskeler makul karla 2,51 leyden satılırken, tulumun tanesi 84,51 leyden faturalandırılmış.

Gazetecilerin tespitlerine göre, kısa süre içinde bu tatlı karın sahibi Simona Ciulavu. Geçmişinde şantaj ve suç örgütü üyeliği gibi sabıkaları olan Ciulavu, kurulduğu 2011’den bu yana pasif olan BSG Business Select firmasını, 11 Mart’ta devralmış. Ciulavu, 5 gün sonra, merkezi, başkentin kıyısındaki Pantelimon kasabasında olan firmayı, KDV’ye kaydettirmiş. İki gün sonra İstanbul’da gerçekleştirilen alım sonrası ilk parti mal, ertesi gün Unifarm’a teslim edilmiş.

Rise Project’e konuşan Unifarm genel müdürü Adrian İonel, 1 milyon maske alım ihalesine tek bir firma teklif verdiğini belirtiyor.

İlk parti maldan sonra Unifarm yeni alım ihaleleri açtı. Gerçekleştirilen alımlarla ilgili yeni tartışmalar sürüyor. Türk firmalarıyla gerçekleştirilen ticari lişkilerin yanında, Ankara, Romen makamlarına jest olarak uçakla iki kez koruyucu ekipman malzemesi gönderdi.