Amnesty’den Dodon’a: Kampanyayı imzala, Erdoğan kaçırdığı öğretmenleri bıraksın

Amnesty International Moldova Direktörlüğü, Türkiye’deki siyasi tutukluların salıverilmesi için başlattıkları kampanyaya, ülkenin cumhurbaşkanı Igor Dodon’dan destek istedi.

Amnesty ülke direktörü Veaceslav Tofan, Moldova’daki insan hakları ihlalleri konusunda hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Online olarak gerçekleşen basın toplantısında Tofan, merkez kuruluş Amnesty International’ın başlattığı imza kampanyasının Moldova Cumhurbaşkanı Dodon’a bir imkan tanıdığını belirtti. Tofan, ”Dodon bu kampanyaya imza koyarak, ülkeden zorla götürülüp Türkiye’de hapiste tutulan suçsuz öğretmenleri serbest bırakmasını Erdoğan’dan isteyebilir. O öğretmenler gibi, içerde tutulan insan hakları savunucuları, gazeteciler, avukatlar ve muhaliflerin çıkmasına destek verebilir.” dedi.

Amnesty direktörü, cezaevlerinden 90 bin tutuklu ve hükümlünün salıverilmesinin, Dodon’un bu konuyu dile getirmesi için bir fırsat olduğunun altını çizdi. Moldova Cumhurbaşkanı’nın aralık sonunda Ankara’ya yaptığı resmi ziyarette, önceden söz verdiği halde kaçırılan Türk öğretmenlerin durumunu gündeme getirmediğini hatırlatan Veaceslav Tofan, ”Dodon o zaman buna cesaret edemedi. En azından onların serbest kalması için başlattığımız kampanyaya imza koyarak, Erdoğan’a bu talebini iletebilir.” şeklinde konuştu.

TBMM’de kabul edilen ve ‘terör’ suçlamasıyla hapse atılan düşünce suçlularını kapsam dışı bırakan infaz yasası, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekmişti. Amnesty International bu tutsakların salıverilmesi için imza kampanyası başlatmıştı.

Eylül 2018’de Moldova’daki Orizont okullarında çalışan 7 öğretmen, zor kullanılarak kaçırılmış, hukuka aykırı şekilde Türk yetkililere teslim edilmişti. Moldova, AİHM’den öğretmen başına 25 bin euro tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

Türkiye’nin farklı hapishanelerinde tutulan öğretmenler 7 ile 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.