Virüs salgını futbol piyasasını tepetaklak etti

İnsanlığı etkileyen covid-19 salgınından futbol dünyası da nasibini aldı. Dünya genelinde tüm profesyonel liglerde yer alan futbolcuların piyasa değeri yüzde 20 değer kaybetti. 

Futbol piyasasının Tahtakale’si olarak bilinen Transfermarkt, futbol dünyasındaki isimlerin piyasa değerlerini güncelledi. Genel piyasada yüzde 20 düşüş gözlenirken, 1998 yılı ve sonrasında doğmuş futbolcuların yüzde 10 değer kaybettiği görülüyor. Bunun sonunda dünya çapında futbol piyasasında toplam değer kaybı 9,22 milyar euro olarak gerçekleşti.

Birçok kulübün iflas riski yaşadığına vurgu yapan Transfermarkt platformu kurucusu Matthias Seidel, ”Kulüplerin transfer planlamaları bu belirsizlik nedeniyle durma noktasına geldi. Piyasanın aynı ivmeyle yükselmesi mümkün görünmüyor.” ifadelerini kullandı.

Bazı öne çıkan futbolcular için astronomik rakamların teklif edilebileceğini dışlamayan Seidel, ‘’Ancak genel anlamda piyasayı bekleyen etkileri gözler önünde bulundurduğumuzda, piyasa değerleriyle ilgili genel anlamda bir reaksyon göstermemiz zaruriydi.’’ dedi.

PREMIER LIG 2 MİLYAR EURO DEĞER KAYBETTİ

Dünyanın 1 numaralı ligi olarak gösterilen İngiltere Premier Lig, bu dönemde tam 2 milyar euro değer kaybederken, sadece Manchester City değerini 1 milyar euronun üstünde tutmayı başardı. Buna rağmen Manchester City, 250 milyon euro değer kaybederek sadece İngiltere’de değil, dünya genelinde en büyük zarara uğrayan kulüp oldu.

MBAPPE 162 MİLYONA GERİLEDİ

Dünyanın en değerli oyuncusu olarak gösterilen Kylian Mbappe’nin değeri yüzde 10 gerileyerek 162 milyon euroya düştü. Onu 150 milyon euro ile takım arkadaşı Neymar ve Premier Lig’in en değerli oyuncusu Raheem Sterling takip ediyor. Bu durumda en büyük kaybı Real Madrid’in yıldızı Eden Hazard yaşadı, yüzde 46 düşüşle Belçikalı oyuncunun güncellenmiş değeri 72 milyon euro. 

Günümüz futbolunun en iyi oyuncusu olarak gösterilen Lionel Messi’nin değeri de büyük bir düşüş yaşadı ve en değerli oyuncular listesinde 9. sıraya geriledi. Trent Alexander-Arnold’un hemen önünde bulunan Arjantinlinin değeri 100 milyon euro. Onun en büyük rakibi Cristiano Ronaldo’nun değeri ise 64 milyon euro.

Bordo-Mavili ekibin golcü oyuncusu Alexander Sörloth, 3 milyon euro gerilemesine rağmen zirvedeki yerini tutuyor.

GALATASARAY’IN DEĞERİ 83 MİLYONA DÜŞTÜ

Yeni tip koronavirüsün neden olduğu kriz Türkiye’ye de ağır darbe indirdi. Süper Lig toplamda 128 milyon euro değer kaybederken, öncesinde 103.1 milyon euro piyasa değeriyle Süper Lig’in en değerli kadrosu olan Galatasaray, takımının değeri 19.5 milyon euro eksilerek 83.4 milyon euro seviyesine geriledi. Zirvede sarı-kırmızılılar ile en değerli ikinci takım olan Trabzonspor (89.35 milyon eurodan 73.53 milyon euroya düştü) ile arasında ki fark küçülmesine rağmen, ligin en değerli kadrosu hala Galatasaray’da.

Ligin en değerli oyuncusu ise Bordo-Mavili ekibin golcü oyuncusu Alexander Sörloth (13 milyon euro) 3 milyon Euro gerilemesine rağmen hala zirvede. Onu da 12,5 milyon euro ile genç takım arkadaşı Abdülkadir Ömür takip ediyor.

FATİH ÖZDEMİR, BÜKREŞ