Avrupa Süper Ligi resmen kuruldu

Avrupa futbolunun 12 tanınmış kulübü, UEFA’nın sert şekilde karşı olmasına rağmen Avrupa Süper Ligi’ni kurdu.

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi formatını reddeden İspanyol ekipleri A Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid ile İtalyan takımları İnter Milan, Juventus ve AC Milan’a 6 Premier Lig devi Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham ve Almanya’dan Bayern Münih ve RB Leipzig’in eşlik ettiği oluşum, Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını açıkladı.

İlk ortaya çıkan bilgilere göre, Avrupa Süper Ligi’nin katılımcı takımların kendi liglerinde yarışmaya devam edecek ve turnuva fikstürünün buna göre şekilleneceği bir sistem benimsenecek.

Geçen yılın Şampiyonlar Ligi finalisti Paris Saint-Germain’in bu turnuvaya katılmayacak.

15’İ SABİT, 20 TAKIMLI TURNUVA

Şampiyonlar Ligi formatının, 2024-2025 sezonundan itibaren değiştirilmesi planı konusunda UEFA ile anlaşmazlık yaşayan kulüplerin, organizasyonun ticari hakları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediği için böyle bir adım attıkları öne sürülüyor.

Sızan bilgilere göre, projeye destek veren kulüpler, 15 takımın sabit olduğu, 5 takımın ise her sezon değişeceği bir turnuva planlıyor. Bu beş ekibin nasıl belirleneceği henüz kesinlik kazanmış değil.

Yeni organizasyonda, takımların 10’arlı iki grupta mücadele edeceği ve grupları ilk dörtte bitirenlerin çeyrek finale yükseldiği bir turnuva düşünülüyor. Turnuva boyunca her takım, en az 18 maç oynayacak. Elde edilecek 3,5 milyar euroluk tahmini gelirin kurucu üye konumundaki 15 kulüp arasında paylaşılması öngörülüyor.

UEFA REST ÇEKTİ: ARTIK YETER!

UEFA, hayata geçirilmesi planlanan Avrupa Süper Ligi’ni durdurmak için mücadele edeceklerini duyurdu.

UEFA resmi internet sitesi üzerinden, İngiltere Futbol Federasyonu ve Premier Lig, İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu ve La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A, Avrupa Süper Ligi ile ilgili ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Avrupa Süper Ligi adında bir turnuva yaratılmaya çalışıldığını öğrendik. Bunun gerçekleşmesi halinde, bu komik projeyi durdurmak için ortak hareket edeceğiz. Adli ve sportif tüm önlemleri alacağız. Böyle bir projeye karşı savaşımızda bize katılmak isteyen futbolseverlere, politikacılara çağrıda bulunuyoruz. Azınlık bir grup sadece kendi çıkarlarını düşünmekte ısrar ediyor. Artık yeter!”

Yeni girişimi Fransa, UEFA’nın yanı sıra Avrupa futbolunun tamamını tehdit eden bir proje olarak değerlendirdi. Premier Lig yönetimi ise yeni proje için “Avrupa Süper Ligi fikri, oyununun tüm çekiciliğini zayıflatacak ve tüm futbolcular üzerinde derin zarar verici bir etkiye sahip olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLİZ FUTBOLCULAR TEPKİLİ

Avrupa Süper Ligi projesine en sert tepki İngiliz futbolculardan geldi. Eski Manchester United kaptanı Gary Neville, planlardan ‘kesinlikle tiksindiğini’ söyledi. League Two kulübü Salford City’nin de ortak sahibi olan Neville, Sky Sports’a yaptığı açıklamada, “Bu tam bir rezalet. Dürüst olmak gerekirse, bu ülkedeki gücü bu ligin zirvesindeki kulüplerden ve benim kulübüm de dahil olmak üzere geri almalıyız.” dedi.