Galati Huzurevi’nde koronavirüs paniği

Galati ilinde özel huzurevinde 2 kişinin koronavirüsten hayatını kaybetmesi, kurumda kalan 34 kişide covid-19 testinin pozitif çıkması paniğe yol açtı. Virüsün, Antalya tatilinden döndükten sonra covid-19’dan ölen işyeri sahibinden bulaştığı belirtiliyor.

Tuna deltasının kenarında bulunan Galati ili, koronavirüs vakasının geç görüldüğü illerden. Virüsün kaynağı olarak Antalya tatilinden dönen kişiler gösteriliyor. İlk olarak Antalya’dan 21 Mart’ta döndüğü öğrenilen 3 sağlık çalışanında koronavirüse rastlanmıştı. Bu kişiler ve temas ettikleri sağlık personeli karantinaya alınmıştı.

TATİL DÖNÜŞÜ TECRİDE GİRMEMİŞ

İldeki diğer virüs kaynağı ise, yine aynı tarihte Antalya’dan dönen, Sfantu İlie adlı özel huzurevinin sahibi. Kurum müdürü eşinin yerine, promosyon olarak tatile giden 61 yaşındaki adam, kayıtlı vaka yönüyle Türkiye sarı bölgede olmadığı için, ev tecridine girmedi. Aile şirketi olarak çalıştırdığı huzurevine gidip gelmeyi sürdüren adam, 26 Mart’ta rahatsızlandı ve covid-19 testi pozitif çıktı. Adam 8 gün sonra hayatını kaybetti.

İKİ KİŞİ ÖLDÜ, 25 YAŞLI ENFEKTE

Aynı huzurevinde covid-19 semptomları çoğalınca kalanlara test yapılmaya başlandı. Yaşları 70 ile 95 arasında değişen 100’den fazla yaşlıdan 25’inde koronavirüs tespit edildi. Son iki gün içinde bu hastalardan ikisi hayatını kaybetti.

Huzurevi sakinlerinin yanısıra, ölen işyeri sahibinin eşi dahil 9 çalışan da covid-19 tedavisi görüyor. Bazı çalışanların işi bırakması üzerine, yerel yönetim, kuruma personel takviyesi yapma kararı aldı.

Galati Valisi Gabriel Avramescu, binanın karantinaya alındığını duyurdu. İşyeri müdürü hakkında soruşturma açıldı.

İlde kayıtlı covid-19 vaka sayısı 133’e yükselirken, 11 ambulans çalışanında koronavirüse rastlandı.

Kalan yaşlıların, özel huzurevine ortalama aylık 2 bin 700 ley ödediği belirtiliyor.