Almanya’dan Yunanistan’a sınır polisi desteği

Almanya’nın eyaletlerinden Kuzey Ren-Vestfalya (KRV), Yunanistan-Türkiye sınırının güvenliğine katkıda bulunmak için bölgede görev yapan polis sayısını artırmayı hedefliyor.

Deutsche Welle’nın DPA’ya dayandırdığı haberde, KRV Eyalet Başbakanı Armin Laschet, bugün Berlin’de bir araya geleceği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile konuyu görüşecek. Hazırlanan plana göre Laschet, Türkiye sınırında görev yapan Alman polis sayısını kısa vadede altıdan 12’ye çıkarmayı, daha sonra da bu sayıyı birkaç misli artırmayı istiyor.

İlgili plan, polis desteğinin yanında insani yardımların da artırılmasını da öngöriyor.

Rheinische Post gazetesine konuşan Armin Laschet, Türkiye’yi de sert bir dille eleştirdi. “Erdoğan’ın, sığınmacıların sırtından siyaset yapması kabul edilemez.” diyen KRV Eyalet Başbakanı, Türkiye’deki sığınmacıların entegrasyonu ve bakımı için Avrupa’nın yardımda bulunmaya hazır olduğunu kaydeden Laschet, ancak aynı Avrupa’nın şantajlara da boyun eğmeyeceğini söyledi. 

ROMANYA’DAN 24 POLİS

Öte yandan Yunanistan’ın sınır güvenliğine destek için Romanya harekete geçti. Romanya’dan 24 polis ve bir sahil güvenlik botu Yunanistan’a gönderildi. Romen hükümeti ayrıca insani yardım kapsamında 100 çadır, 400 battaniye, 400 uyku tulumu, 400 yatak çarşafı, 400 çift lastik çizme ve 400 yağmurluk gönderdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, Yunanistan’a 21 sınır polisi göndereceğini açıkladı.

Erdoğan’ın sınırları açtığını duyurması sonrasında, Türkiye’deki göçmenlerin Yunanistan’a girme girişimleri devam ediyor. Bölgedeki tansiyon henüz düşmüş değil.