Fransa, Türkiye’den imam ve öğretmen almayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yurt dışından gelen imam uygulamasına son vereceklerini açıkladı. Ayrıca gelecek eğitim yılından itibaren okullar, yabancı dil eğitimi için yurt dışından öğretmen çalıştıramayacak.

Macron’un duyurduğu karardan, Fransa’da çok sayıda camide görev yapan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamların ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlerinin etkilenmesi bekleniyor.

Girişilen reform projesi kapsamında başta Türkiye, Cezayir ve Fas olmak üzere yabancı ülkelerin finanse ettiği imamlara son verilip, yerine Fransa’da eğitim almış, Fransızca bilen ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı imamların göreve getirilmesi hedefleniyor.

Fransa’da düzenli olarak görev yapan 300’e yakın yabancı imamdan 150’si Türkiye’den, 120’si de Cezayir’den geliyor. Öte yandan Ramazan ayı esnasında özel olarak gönderilen imamların da artık kabul edilmeyeceği belirtildi.

Mulhouse kentindeki bir toplantıya katıldıktan sonra açıklamalarda bulunan Macron, İslam’ı hedef alan bir planı olmadığını dile getirdi.

HOLLANDA, DİYANET VAKFI’NI SORGUYA ÇEKECEK

Öte yandan Hollanda parlamentosunda kurulan bir komisyon, yarınki toplantısında Diyanet’in ülkedeki etkisini masaya yatıracak. ‘Özgür olmayan ülkelerden gelen istenmeyen etkileri soruşturma komitesi’ adı verilen komisyon, yarın Hollanda Diyanet Vakfı Genel Sekreteri Murat Türkmen’i dinleyecek. Komisyon, Ankara’nın Diyanet kanalıyla Hollanda’daki Türkler üzerindeki etkisini açığa kavuşturmayı amaçlıyor.

1982’den beri Hollanda’da aktif olan Diyanet Vakfı’na bağlı ülkede 146 cami bulunuyor. Bu rakam, ülkede müslümanlar adına açık olan cami sayısının neredeyse yarısına tekabül ediyor.