Romanya basını vergi muafiyeti istemiyor

Romanya parlamentosu, ekim ayında iktidardan düşen sosyal demokratların sunduğu, serbest gazetecileri ve medya kuruluşu çalışanlarını maaş vergilerinden muaf tutan yasa teklini onayladı. Buna itiraz eden gazeteciler, yazdıkları açık mektupla cumhurbaşkanından yasayı veto etmesini istedi.

Gazeteciler, sosyal demokrat milletvekillerinin parlamentodaki aritmetik çoğunluğu sayesinde dün parlamentodan geçen yasanın adaletsiz olmasının yanında, mesleklerinin halk nezdindeki itibar kaybedeceğinden ve ifade özgürlüğünün zarar göreceğinden endişe ediyor.

Dünkü nüshası ”Teşekkürler, ölü sadakası istemiyoruz” başlığıyla çıkan Adevarul gazetesi, yasaya itiraz eden 13 gazetecinin görüşlerine yer veriyor. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’e yasayı imzalamaması çağrısı yapan 13 gazeteci arasında Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram ve Catalin Tolontan gibi isimler yer alıyor. Catalin Tolontan yazısında, adaletsiz olarak nitelendirdiği muafiyetin, dizginleri iktidar sahiplerinin eline vermek anlamına geleceğini kaydediyor. Tolontan, ”Gazetecilere sadaka dağıtmak ve gazeteciliğin zaten yara almış saygınlığına bir darbe daha vurmak yerine devlet, Romanya’da elde ettikleri gelirin vergisini ödemeleri için Google ve Facebook’a kafa tutmalı.” teklifinde bulunuyor.

GÖZ BOYAMAYI BIRAKIN!

Hotnews yazarı Gabriel Bejan, vergi muafiyeti yoluyla gazetecilerin gözünü boyamak isteyen siyasetçilere basın özgürlüğünü artırmaları tavsiyesinde bulunuyor. Özelliklike yerel gazetelerin durumunu gündeme getiren Bejan’ın teklifleri şöyle: ”Özellikle yerel yönetimleri siyasi ve mali açıdan avuçlarının içinde tutan baronlara bağımlı olan yerel basının doğrudan ya da dolaylı olarak siyasi denetimden kurtarılması, kamusal bilgilere erişim engelinin kaldırılması ve bilgi edinme yasası uyarınca soruların makul bir sürede yanıtlanması gerekiyor.”

Sivil toplum kuruluşu Bağımsız Gazetecilik Merkezi Başkanı İoana Avadani, önemli bir uyarıda bulunuyor. Gazetecilik mesleğinin kamu menfaatiyle doğrudan bağlantılı olduğuna vurgu yapan Avadani, ”Hem kayırılmış bir kesimden olup hem de halkın menfaatlerini aynı anda savunamazsın.” itirazında bulunuyor.

Meslektaşlarına göre daha sert bir üslup kullanan Ovidiu Vanghele, ”Benim ve arkadaşlarımın, sizin özendirici teşviklerinize ihtiyacımız yok, terbiyesiz adamlar. Siz işinizi yapın, biz işimizi yapalım, nokta!” ifadelerini kullanıyor.

Romanya’da matbu gazeteler, her geçen gün tiraj kaybediyor. Çalışanların maaşları gecikmeli ödeniyor. Gazetecilerden alınan vergilerin 360 milyon ley (72 bin euro) civarında olduğu tahmin ediliyor.