Diş kliniğinde yapılan genel anesteziden uyanmayan çocuk kurtarılamadı

Piteşti’de özel diş kliniğinde uygulanan genel anestezi sonrasında kalbi duran çocuk, nakledildiği Bükreş’teki hastanede hayatını kaybetti.

Medyaya yansıyan bilgilere göre, dişlerinde bir süredir problem yaşayan 4 yaş 8 aylık bir erkek çocuğu, ailesiyle tedavisini sürdürdüğü diş kliniğine geldi. Aile ile üç hafta önce mutabık kalınan karar gereği klinikte çocuğa genel anestezi yapıldı. Cerrahi müdahale sonrasında çocuk uyandırılamadı. İlk önce Piteşti’deki bir hastaneye kaldırılan çocuk, durumun ciddiyeti üzerine başkentteki Grigore Alexandrescu Hastanesi’ne sevk edildi.

Doktorların çabası çocuğun duran kalbinin yeniden çalışmasına yetmedi. Dün akşam saatlerinde çocuğun hayatını kaybettiği duyruldu.

KLİNİĞİN GENEL ANESTEZİ RUHSATI YOKMUŞ

Herekete geçen Sağlık Bakanlığı, diş kliniğine teftiş gönderdi. İlk bilgilere göre kliniğin genel anestezi akreditasyonunun olmadığı belirlendi. Bakan Victor Costache, aileleri genel anestezi gerektiği durumda klinikten yetki belgesi sormaları yönünde uyardı. Bakan Costache problemin büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: ”Bu olay tekil değildir, malesef ulusal bir problem. Biz bütün klinlikleri denetleyeceğiz, ama vatandaşımız da bilinçli olsun.”

Anesteziyi yapan Adrian Dinulescu ise bu konuda tecrübeli olduğunu anlatarak, ”400’den fazla böyle işlem yaptım. Kullanılan doz, hastanın kilosuyla orantılıydı. Cerrahi müdahale boyunca oradayım, her şey gözetimimde gerçekleşti. Bu işlem için ailesinin de rızası vardı.” sözleriyle kendini savundu.

Argeş Halk Sağlığı müfettişleri söz konusu diş kliniğine 20 bin ley (4 bin euro) ceza yazdı.