Avrupa Komisyonu’ndan Romanya’ya yasa dışı ağaç kesimini durdurması için 1 ay süre

Avrupa Komisyonu, Romanya’dan, yasa dışı olarak toplanan kütüklerin işlenmesini ve üye ülkelerde dağıtımını yasaklayan AB Kereste Yönetmeliği’ni (EUTR), ülkede faaliyet gösteren kereste şirketlerinin doğru uygulamasını talep etti.

Komisyon tarafından Romen makamlarına gönderilen ve içeriği kamuoyuna açıklanan mektupta, Romanya örneğinde olduğu gibi, ulusal makamların ağaç işleyen firmaları etkili bir şekilde denetlemediği ve caydırıcı cezai müeyyideler uygulanmadığı vurgulanıyor.

Mektupta, ulusal mevzuatta, büyük miktarlarda yasadışı toplanmış odunun kontrolüne izin vermeyen tutarsızlıkların olduğu belirtiliyor.

Komisyon ayrıca, ağaç kesimlerinin yasal koruma altındaki bölgelere etkisini Romen makamların değerlendirmediğinden şikayetçi. Koruma altındaki alanlarda bazı kuş türlerinin soyunun tükendiğine dikkat çekilen mektupta, halkın bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu, Romanya’ya bu eksiklikleri gidermesi ve gerekli önlemleri alması için bir ay süre verdi. Aksi takdirde, Komisyon, Romen makamlarına gerekçeli bir karar gönderecek.

Çevre Bakanı Costel Alexe, yasa dışı kesim probleminin yeni olmadığını, ancak hükümet olarak tedbirleri en hızlı şekilde alacaklarını ilan etti.

YASA DIŞI KESİMLERİ DURDURMAKTA KARARLIYIZ

Çevre Bakanı Costel Alexe, Komisyon’un gönderdiği mektubu değerlendirirken, yasa dışı kesimle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Bakan Alexe ilk iş olarak cuma günü Brüksel’e gidip Çevre Komiseri ile başbaşa görüşecek. ”Göreve geldiğimizden bu yana yaptıklarımızı anlatacağım. Yasa dışı kesimleri durdurmayı taahhüt edeceğim.” diyen Alexe, haziranda kesilen ağaçların izini takip edecek bir dijital programın devreye sokulacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu, Romanya’yı kaçak kesim konusunda ilk kez 2016’da uyardı. Avrupa’nın sayısı iyice azalan balta girmemiş ormanlarına sahip Romanya’da, Greenpeace’in tahminlerine göre saatte 6 hektar orman kayboluyor. Yıllık zarar 1 milyar euro olarak tahmin ediliyor.