Ditrau’da halk Sri Lankalı işçilerin evraklarını görmek istiyor

Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki Ditrau kasabasının sakinleri, fırında çalışmaya başlayan iki yabancı işçinin mesleki yeterliliklerini ve sağlık raporlarını görmek için imza topladı.

İki haftadır Romanya gündemini meşgul eden olayda, Ditrau beldesinden 1800’ü aşkın kişinin imzaladığı dilekçe dün belediye başkanına teslim edildi. Başkan Puskas Elemer’in verdiği bilgiye göre dilekçede, Sri Lankalı iki işçinin mesleki yeterliliğine dair belgelerin kopyalarının halka sunulması isteniyor. Ayrıca, işletmeden, işçilerin kişisel bilgilerini ve sağlık raporlarını belediye meclizine sunması talep ediliyor. Dilekçeyi yazanların bir isteği de, işletme sahibinin yerel halktan ve papazdan özür dilemesi.

BAŞKANDAN SÜKUNET ÇAĞRISI

Ditrau Belediye Başkanı Puskas Elemer, beldede ırkçı ve yabancı düşmanı tiplerin varlığını kabul ederken, bunun genelleştirilmemesini istiyor.

Devlet televizyonuna (TVR) konuşan belediye başkanı Elemer, konunun çözümü için taraflara sükunet tavsiye etti. Elemer, işyerinin Göçmen Ofisi’nden sonra Çalışma Bakanlığı görevlilerince teftiş edildiği bilgisini paylaştı.

TVR’de yer alan habere göre, Argeş’ten bir fırın sahibi, Sri Lankalı işçileri transfer etmek için Ditrau’daki işyeri sahibiyle görüştüğünü söyledi. Şirketinde Nepal’den 10 işçi çalıştırdığını kaydeden Argeşli girişimci Constantin Zaharia, intibak konusunda sorun görmediğini anlattı.

PAPAZ KAROLY’YE UYARI

Bu arada imza kampanyasına ön ayak olan papaz Biro Karoly’ye başpikoposluktan eleştiri geldi. Alba Iulia katolik başpiskoposu Jakubinyi György, ”Yetki alanını aşan bir duruma karıştı, tutumu bizim bakış açımıza uymuyor.” ifadeleriyle Ditrau papazını eleştirdi.

Yankısı ülke sınırlarını aşan olay, 5500 nüfuslu kasabadaki unlu mamüller işletmesinde, Sri Lanka’dan getirilen iki işçinin çalışmaya başlamasıyla patlak verdi. Yabancıların istihdamına karşı çıkan 300 kişilik grup, kültür merkezinde toplanarak itirazlarını dile getirdi. Süreçte kullanılan nefret dili ve ayrımcılık söylemine ilişkin polis soruşturma başlattı.